Beļģijā tiks uzstādīts piemineklis latviešu SS leģionāriem stropa veidā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc autora vārdiem, visas latviešu stropa proporcijas, kuras nav mainījušās kopš 1925. gada, tika izmantotas šajā bronzas piemineklī, kuru rotās apzeltītās bites.

RĪGA, 20. septembris — Sputnik. Beļģijas Zedelgemas pilsētā (Rietumflandrijas province) tiks uzstādīts piemineklis latviešu SS leģionāriem, kuru izveidojis tēlnieks Kristaps Gulbis.

Par "Brīvības pieminekļa" radīšanas ideju Gulbis stāsta savā Facebook lapā. Neskatoties uz to, ka piemineklis stropa veidā atrodas Beļģijā, viņš ir Latvijas vēstures un dzīves veida daļa. Viņa ideja bijusi atspoguļot piemineklī kopējās Eiropas vērtības, kuras būtu saprotamas katram, taču nestu sevī kaut ko patiesi latvisku.

Bišu ģimene simbolizē nāciju, savukārt strops simbolizē valsti ar armiju, likumu un kārtību. Bites ir miermīlīgas radības un nevienam neuzbrūk pēc pašu vēlmes. Tās dzeļ tikai tad, kad viņām draud briesmas: tad viņas sāk cīnīties par savu stropu, ģimeni un brīvību.

Bites personificē godīgumu, cītību un nopietnu darbu. Visā pasaulē tiek izmantoti dažāda veida stropi, taču klasiskais latviešu strops tikai Latvijā, un valstij ar to ir jālepojas. Latviešu stropa parametri nav mainījušies kopš 1925. gada, un visas tā proporcijas ir saglabātas šajā piemineklī.

2227. Zedelgemas koncentrācijas nometnē atradās 15 tūkstoši latviešu karavīri — tikpat daudz bišu dzīvo vienā stropā. Piemineklis veidots no bronzas, kura ir noklāta ar zaļu patinu, un ir rotāts ar apzeltītām bitēm no nerūsējošā tērauda. Naktī objekts tiks apgaismots.

Monumentu uzstādīs jaunajā pilsētas rajonā uz Brīvības laukuma, kurai būs latviešu un beļģu nosaukums Brivibaplein (plein tulkojumā no nīderlandiešu valodas ir laukums — red.). laukums atrodas apmēram trīs kilometru attālumā no 2227. nometnes teritorijas. Nākotnē pilsētas varas iestādes plāno atvērt pieeju pie palikušajām kazarmām. Kopā Zedelgemā atradās trīs koncentrācijas nometnes, kurās tika turēti vairāk kā 63 tūkstoši gūstekņu.

ES karogi pie EK galvenās mītnes Briselē. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
EP deputāti aicinās Eiropas Komisiju ieviest sankcijas pret Baltijas valstīm

Kā iepriekš rakstīja Sputnik Latvija, sakarā ar pilsētas varas iestāžu iniciatīvu pieminekļa nosaukumā parādījās vārds "brīvība". Pēc viņu viedokļa, "pēc kara beigām šie karavīri pratuši arī ieslodzījumā atcerēties par savas valsts brīvību un neatkarību".

Par Gulbja darba uzvaru pirmdien paziņoja Okupācijas muzejs. Uzvarētājs saņēma 2 tūkstošus eiro, otro vietu ieguvušais Gļebs Panteļējevs saņēma 1 tūkstoti eiro, trešais laureāts Pauls Jaunzems saņēma 500 eiro.

Analoģiski pieminekļi, taču vācu, ungāru un somu kara gūstekņiem uzstādīti Krievijā: Maskavas, Jaroslavļas, Čeļabinskas un Kemerovas apgabalos, Novosibirskā, Jekaterinburgā un Sverdlovskas apgabalā, kā arī Kazahstānā.

Ziņu lente
0