Moldovas prezidents paziņoja, ka neparakstīs nevienu pret Krieviju vērsto likumu

© Sputnik / Александр Вильф / Pāriet pie mediju bankasПресс-конференция президента Республики Молдова И.Додона
Пресс-конференция президента Республики Молдова И.Додона - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Moldovas parlaments grasās atkārtoti izskatīt prezidenta noraidītos likumus, kā arī apspriest iniciatīvu aizliegt Krievijas telekanālu informatīvo un analītisko raidījumu translēšanu valstī.

RĪGA, 11. septembris – Sputnik. Moldovas prezidents Igors Dodons paziņoja RIA Novosti intervijā, ka neparakstīs nevienu pret Krieviju vērsto likum, un ir pārliecināts, ka tauta atbalstīs viņu.

Moldovā septembra beigās tiek atvērta kārtējā parlamenta sesija, kurā deputāti plāno, tostarp, atkārtoti izskatīt prezidenta noraidītos likumus, kā arī apspriest iniciatīvu aizliegt Krievijas telekanālu informatīvo un analītisko raidījumu translēšanu valstī.

"Konstitūcijā ierakstīts, ka prezidentam ir pienākums otrajā reizē parakstīt likumu. Apzināti iestāšos par noraidīšanu gadījumā, ja, pēc mana viedokļa, tas neatbildīs valsts interesēm. Runa ir par likumu par 9. maiju. Mums tie ir svēti svētki, un mēs nevaram pasludināt 9. maiju par Eiropas dienu. Tā ir piemiņas diena, Uzvaras diena. Tas pats attiecas uz bēdīgi slaveno likumu par tā saukto "Krievijas propagandu". Pat ja parlaments pieņems to divas vai trīs reizes, es to neparakstīšu, un tas nestāsies spēkā," — paziņoja Dodons.

Saskaņā ar vietējo likumdošanu, kā paskaidroja Moldovas līderis, tādā gadījumā parlamenta deputātiem ir jākonstatē, ka prezidents, pēc viņu viedokļa, ir pārkāpis konstitūciju, un jāuzsāk republikas vadītāja demisijas procedūra, pasludinot referendumu.

Moldovas Republikas vadītājs Igors Dodons - Sputnik Latvija
Moldovas prezidents: neredzēts rusofobijas šovs

"Esmu gatavs tam (referendumam – red.). esmu pārliecināts, ka tauta būs manā pusē," — teica Dodons. Viņš atzīmēja, ka neizslēdz nākotnē asas nepieciešamības gadījumā visu parlamenta likumu bloķēšanu, taču, kā uzsvēra prezidents, "tas ir galējs variants".

Uz jautājumu, ko viņš grasās veikt, ja parlamenta vairākums izteiks prezidentam impīčmentu, Dodons atbildēja: "Iesim pie tautas un paskatīsimies, ko atbalstīs cilvēki." "Jebkurš līdzīgs prezidenta solis ir reitinga kāpums. Un viņi (parlamenta vairākums – red.) to saprot. Ar tādu uzticēšanās reitingu republikas vadītājam viņi neriskēs pieteikt impīčmentu. Uzdevums ir samazināt reitingu. Tādēļ viņi provocē Krieviju, lai tiek slēgts eksports un tā tālāk, provocē mūs kļūdu pieļaušanai, taču mēs tās nepieļausim. Tādēļ impīčmentu viņi, visdrīzāk, nepieteiks, jo zaudēs," — teica Dodons.

Ziņu lente
0