Eiropa baidās no Ķīnas investīcijām

© GREG BAKER / AFPĶīnas karogs
Ķīnas karogs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienībā tiek izstrādāts likums, kura mērķis ir aizsargāt ES tehnoloģiskās kompānijas no ārvalstu kompāniju vai valstu veiktas naidīgas iekarošanas, paziņoja Eiropas komisāre konkurences jautājumos Mārgareta Vestagera.

RĪGA, 10. septembris — Sputnik. Eiropas Savienības organizācija, kas apkaro trestu izveidi, tādējādi atsaukusies uz informāciju no Vācijas, Itālijas un Francijas par to, ka vietējie uzņēmumi tiek pārpirkti ar līdzekļiem no Ķīnas, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz portālā InoSMI publicēto materiālu.

Mārgareta Vestagere ekonomikas forumā Itālijā nepārprotami pavēstija, ka "nevar ignorēt" Eiropas uzņēmumu pārpirkšanas apjomu pieaugumu no Ķīnas privāto un valsts uzņēmumu puses, pie tam viņa īpaši uzsvēra informāciju par uzņēmumiem, kas strādā tehnoloģiju jomā.

Ķīnas karogs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Igaunija var zaudēt investīcijas no Ķīnas

Informācija liecina, ka Eiropas Komisija plāno šoruden izstrādāt normatīvos aktus, kas noteiktu, ko Ķīna var nopirkt un ko — ne.

2016. gadā Ķīna par 90% palielināja tiešās investīcijas Eiropā, pastāstīja starptautiskais juridiskais uzņēmums Baker McKenzie, kas nodarbojas ar korporatīvo tiesību jautājumiem. Vācijā vietējo firmu pārpirkšanas darījumu apjomi palielinājušies gandrīz desmitkārt — no 1,3 miljardiem dolāru 2015. gadā līdz 12,1 miljardam dolāru pērn. Lielbritānijā Ķīna šajā pašā periodā investējusi 9 miljardus dolāru, galvenokārt — nekustamajos īpašumos. Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu apjomi ir pieauguši par 130%.

Iepriekš Eiropas Komisija saņēma vēstuli no Itālijas, Vācijas un Francijas ar sūdzībām jautājumā par Ķīnas uzbrukumu šo valstu tirgiem. Vēstules autori lūdz Eiropas varasiestādes "pievērst uzmanību" ārvalstu investoru, arī valstu centieniem iegādāties Eiropas uzņēmumus, kuri izstrādā "nozīmīgas tehnoloģijas".

Eiropas mediji vēsta, ka radies jautājums par to, vai šis solis nav politiski motivēts? Vismaz vienā gadījumā augstu stāvošs ierēdnis paziņoja, ka Ķīna cenšoties "sašķelt" Eiropu.

Погрузочный терминал Рижского свободного порта - Sputnik Latvija
Rīgas brīvosta cieš zaudējumus Valsts kontroles dēļ

Kompānijas Baker McKenzie rīcībā esošā informācija liecina, ka pērn atcelti 30 darījumi, kuru kopējās summas vērtētas 74 miljardu dolāru apmērā. Lielākā daļa uzņēmumu apvienošanas piedāvājumu nāk no Ķīnas privātajām kompānijām, nevis no valsts uzņēmumiem. Kompānijas Baker McKenzie eksperti vērtē, ka 2016. gadā tika sasniegts rekords Ķīnas investīciju ziņā Eiropas IT uzņēmumos — tās pārsniegušas Ķīnas investīcijas ASV.

Pašlaik jau tiek apspriesti jauni darījumi, taču Eiropas Komisija dod priekšroku "apvedceļiem". 

Ziņu lente
0