Kļuvis zināms Andreja Steņina fotokonkursa Grand Prix ieguvējs

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasAndreja Steņina Starptautiskā fotožurnālistikas konkursa finālistu darbu izstādē
Andreja Steņina Starptautiskā fotožurnālistikas konkursa finālistu darbu izstādē - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Starptautiskajā konkurā piedalījās 5 tūkstoši jauno fotogrāfu darbu no 76 valstīm.

RĪGA, 8. septembris — Sputnik. Anfreja Steņina vārdā nosauktais starptautiskais fotožurnālistikas konkurss, ko organizē starptautiskā ziņu aģentūra "Rossija segodņa" Krievijas UNESCO lietu komisijas paspārnē, atklājis jauno žurnālistu konkursa šī gada galveno intrigu. Grand Prix, kā arī pirmo vietu nominācijā "Galvenās ziņas. Sērija" ieguvis Alehandro Martiness Velezs (Alejandro Martinez Velez) no Spānijas.

Pirmo vietu un speciālo balvu ieguvēji — Sputnik Latvija fotolentē >>

Balvu Alehandro saņēma par sēriju "Bēgļi Belgradā" — satriecošu stāstu par cilvēkiem, kuru nākotne ir sabrukusi pīšļos. Jaunā spāņu fotogrāfa uzņēmumi pārsteidz ar varoņu izmisuma pakāpi un kadrā redzamo notikumu ikdienišķumu. Tie saņēmuši arī Starptautiskā Sarkanā Krusta komitejas speciālo balvu "Par humānu fotogrāfiju".

© фото Алехандро Мартинес Велес"Bēgļi Belgradā" Alehandro Martiness Veless, Spānija - 1. vieta nominācijā "Galvenās ziņas. Fotogrāfiju sērija". Starptautiskā Sarkanā Krusta komitejas speciālā balva "Par humānu fotogrāfiju"
Stenin Contest 2017 - Sputnik Latvija
"Bēgļi Belgradā" Alehandro Martiness Veless, Spānija - 1. vieta nominācijā "Galvenās ziņas. Fotogrāfiju sērija". Starptautiskā Sarkanā Krusta komitejas speciālā balva "Par humānu fotogrāfiju"

Līdz ar spāņu žurnālistu balvas saņēmuši arī citi fotoprofesionāļi no visas pasaules. Viņu vidū ir žurnālists Fandulvazi Džaiklo (Phandulwazi Jikelo) no DĀR ar reportāžas fotogrāfiju "Protesti Grabu pilsētā" ("Galvenās ziņas. Atsevišķs darbs", 1. vieta), Jeļena Jankoviča (Jelena Jankovic) no Serbijas, kura iekaroja žūriju ar savu eleganto darbu "Pašiņu kultūra" ("Mana planēta. Atsevišķs darbs", 1. vieta); fotogrāfs Danilo Garsija Di Meo Мео (Danilo Garcia Di Meo) no Itālijas ar fotosēriju "Kas?" par itāļu meitenes Ambrē vīrišķību un vēlmi dzīvot ("Portrets. Mūslaiku varonis. Sērija", 1. vieta), Valentīns Jegoršins no Krievijas ar portreta fotogrāfiju "Seja no pagātnes" ("Portrets. Mūslaiku varonis. Atsevišķs darbs", 1. vieta) un daudzi citi.

Andreja Steņina Starptautiskā fotožurnālistikas konkursa uzvarētāju darbi - Sputnik Latvija
Foto
Andreja Steņina Starptautiskā fotožurnālistikas konkursa uzvarētāju darbi

Apbalvošanas ceremonijā un uzvarētāju fotoizstādes atklāšanas pasākumā brāļu Lumjēru vārdā nosauktajā Fotogrāfijas centrā starptautiskās ziņu aģentūras "Rossija segodņa" ģenerāldirektors Dmitrijs Kiseļovs atzīmēja: "Šodien ir svarīga diena. Ik gadus rudens sākumā mēs pieminam mūsu biedru, "Rossija segodņa" fotokorespondentu Andreju Steņinu, kurš tika nogalināts redakcijas uzdevumā Ukrainā. Andreja vārdā un viņa piemiņai esam nosaukuši jauno fotogrāfu konkursu. Šodien Steņina vārdā apvienotie reportieri no visas pasaules stāsta par to, kas viņus satrauc, un vēršas pie Andreja darbiem kā pie savdabīga patiesības kamertoņa."

2017. gadā konkursa fonds palielinājās, pateicoties vadošo starptautisko mediju speciālajām balvām. Tās piešķīūra Šanhajas apvienotā mediju grupa un Arābu informācijas holdings Al Majadin TV, kā arī viena no lielākajām humanitārajām organizācijām pasaule — Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteja.

Balvas izcīnīja: Annas Pantelijas (Grieķija) fotogrāfija "Eiropas sapnis" un Alehandro Martinesa Velesa (Spānija) sērija "Bēgļi Belgradā" nominācijā "Galvenās ziņas", ko ar speciālo balvu "Par humānu fotogrāfiju" atzīmēja Sarkanā Krusta starptautiskā komiteja; Anara Movsumova (Krievija) darbs "Teātris bez robežām" nominācijā "Mana planēta", ko atzīmēja Šanhajas apvienotā mediju grupa; Šahnevaza Khana (Bangladeša) fotosērija "Nedzirdamais kliedziens", ko izcēla Aj Majadin TV.

Andreja Steņina vārdā nosauktā Starptautiskā fotožurnālistikas konkursa uzvarētāju un laureātu izstādes atklāšana Maskavā - Sputnik Latvija
Pasludināti Andreja Steņina Starptautiskā fotokonkursa uzvarētāji

Brāļu Lumjēru vārdā nosauktajā Fotogrāfijas centrā organizētajā izstādē iekļauti vairāk nekā 200 konkursa darbi. Tajos iemūžināti vienkārši cilvēku dzīves brīži, nozīmīgi notikumu pilsētu un valstu dzīvē, sporta epizodes un spilgti etniskie notikumi.

Nominācijā "Sports" uzvara tikusi dalībniekiem no Krievijas — pirmās vietas tajā saņēmuši jaunie fotožurnālisti no Maskavas, Vladivostokas un Veļikij Novgorodas. Pirmo vietu izcīnījis Konstantīns Čalabovs ar fotogrāfiju "Elegantais līdzjutējs" un Aleksejs Fiļipovs ar fotosēriju "Ar pirkstu galiņiem" par uzvarām un cīņām vingrošanas sportā.

Konkursa uzvarētāju saraksts publicēts vietnē stenincontest.ru. Darbu izstāde Lumjēru vārdā nosauktajā Fotocentrā turpināsies līdz 17. septembrim, pēc tam konkursa uzvarētāju darbu izstādi gaida turneja pa ekspozīcijas vietam Krievijā un visa pasaulē. 

Jauniešu atbalsts

Starptautiskās informācijas aģentūras "Rossija segodņa" Krievijas Federācijas UNESCO lietu komisijas paspārnē organizētais konkurss norit ar mērķi atbalstīt jaunos fotogrāfus un piesaistīt sabiedrības uzmanību mūsdienu fotožurnālistikas uzdevumiem. Tā ir platforma jaunajiem fotogrāfiem — talantīgiem, jūtīgiem un atklātiem cilvēkiem, kuri pievērš mūsu uzmanību cilvēkiem un notikumiem līdzās.

Sāldais vates pārdevējs. Fotogrāfijas autors Tabildi Kadirbekovs - Sputnik Latvija
Steņina konkurss: interneta balsotāji nobalsojuši par Sputnik reportiera foto

2017. gadā konkurss notika ar lielāko Krievijas un starptautisko mediju, informācijas aģentūru un fotosabiedrību atbalstu. Konkursa galvenie informatīvie partneri: Krievijas valsts telekanāls "Rossija Kuļtura", informatīvais ziņu portāls KP.ru, informācijas portāls ŽurDom un portāls Russian Photo.

Par starptautiskajiem informācijas konkursa atbalstītājiem kļuvuši: ziņu aģentūra Askanews, ziņu aģentūra EFE, aģentūra ANTARA FOTO, mediju holdings Independent Media, ziņu aģentūra Notimex, televīzijas kanāls un portāls RT, The Royal Photographic Society, Shanghai United Media Group (SUMG), informācijas aģentūra Xinhua.

Nozaru informācijas partneru statusā konkursu atbalsta: Fotogrāfijas akadēmija, aģentūra "GeoFoto", portāls Photo-study.ru, Maskavas Žurnālistu savienība, Studentu un jaunatnes mediju savienība, informācijas portāls YOung JOurnalists un festivāli PhotoVisa un "Fotoparāde Ugličā".

Ziņu lente
0