Analītiķis: Īrijai ir pienācis laiks sekot Lielbritānijas piemēram un izstāties no ES

© Sputnik / Alexander Vilf / Pāriet pie mediju bankasГорода мира. Дублин
Города мира. Дублин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Īrijai ir jāseko Lielbritānijas piemēram un jāizstājas no Eiropas Savienības, uzskata ekonomists Roberts Kinsela. Viņa viedokli atbalsta daudzi īru politiķi, kuri uzskata, ka ir pienācis laiks rīkoties.

RĪGA, 4. septembris – Sputnik. Īrijai ir pietiekami daudz argumentu, lai izstātos no Eiropas Savienības kopā ar Lielbritāniju, paziņoja Sputnik Radio intervijā īru ekonomists Roberts Kinsela.

Skotija - Sputnik Latvija
Skotiju un Velsu neapmierina Lielbritānijas no ES izstāšanas noteikumi

"Ir absolūti skaidrs, ka vērtības, kuras bija ES pamatā, vairs nepastāv. Šajā jaunajā situācijā Īrijai ir jāpadomā, vai tiešām labāk būtu palikt Eiropas Savienībā, kur Īrija kļuva par mazu, atkarīgu, perifērijas nāciju, kuras intereses neviens neaizstāv un ar kuru neviens nesadarbojas?" — atzīmē Kinsela.

Pēc viņa vārdiem, loģiskāk būtu izvērtēt no jauna esošo stāvokli.

"Pienācis laiks teikt: mēs bijām labi partneri Eiropai un mēs ceram, ka mēs spēsim būvēt mūsu attiecības arī nākotnē. Taču pagaidām ir jēga mums aiziet," — paziņoja eksperts.

"Ja mēs paliksim, un Lielbritānija aizies, tad mums cena būs skaidra: runa ir par robežu, par protokolu. Īrijas valdība rūpīgi pēta šos jautājumus. Īrija paliks viena Eiropā, kur tai nav nekādas ietekmes, kur politiskas rīcības, piemēram, korporatīvie nodokļi, ļoti svarīgi investīciju jautājumā, nokļūs zem vēl lielāka Eiropas spiediena," — uzskata ekonomists.

Izmisuma stāvoklis

Pēc viņa viedokļa, esošās Eiropas Savienības sastāvā Īrija būs vāja.

Города мира. Лондон - Sputnik Latvija
Politika
Mediji: Lielbritānija vēlas "caurspīdīgu" robežu ar Īriju pēc Brexit

"Mūsu ekonomika tiks ierobežota. Mūsu spēja mīkstināt triecienus, piemēram, pret mūsu valūtas kursu, iespējām izmantot mūsu dabas resursus, — tas viss tiks ļoti stipri ierobežots. Es domāju, ir jāsaka: pienācis laiks virzīties tālāk. Runa ir pat ne par ekonomiku, kaut arī tā ir ļoti svarīga, bet gan drīzāk par politekonomiju un ieguldījumiem pozitīvā nākotnē," — uzskata Kinsela.

Savukārt Identity Ireland partijas dibinātājs Pīters O’Lahlins paziņoja, ka izstāšanās no Eiropas Savienības atbilst Īrijas interesēm.

"Šobrīd Eiropas Savienība ir grūtā situācijā. Lielbritānija izstājas; pastāv Eiropas Komisijas konflikti ar Poliju, Ungāriju par migrācijas jautājumiem; palielinās eiroskepticisms. Lielā mērā tas signalizē par ES sabrukuma sākumu. Ņemot vērā, ka Lielbritānija, kas šobrīd izstājas no Eiropas Savienības, ir lielākais Īrijas tirdzniecības partneris, tāpēc arī Īrijai būtu vēl prātīgāk izstāties no ES. Es domāju, labāk atrasties ārpus degošas ēkas, nekā tajā," — teica O’Lahlins.

Viņš uzskata, ka pēc Brexit ES izdarīs visu iespējamo, lai nostādītu Lielbritāniju bezizejas stāvoklī, un izdarīt tā, lai tai nekas neizdotos.

"ES varas iestādes vēlas iznīcināt vēlmi visiem, kurš vēlas izstāties. Lielbritānijai tiks piemēroti soda tirdzniecības ierobežojumi. Acīmredzami, ka, ja Īrija paliks ES, mums nāksies pieturēties pie šīs politikas. Tādēļ es neloloju īpašas cerības par to, ka mums ļaus veikt sarunas ar Londonu, bez Briseles iejaukšanās. Visas nākotnes tirdzniecības, robežu un migrācijas pārrunas vadīs Brisele, savukārt mums vienkārši teiks, ko un kā darīt," — uzsvēra politiķis.

Ziņu lente
0