ASV pret Sorosu: 70 tūkstoši amerikāņu parakstījuši petīciju pret finansistu

© AFP 2023 / LAKRUWAN WANNIARACHCHIМагнат и филантроп Джордж Сорос
Магнат и филантроп Джордж Сорос - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Petīcijas autori aicina ASV federālo valdību un Tieslietu ministriju nekavējoties pasludināt Džordžu Sorosu un viņa organizācijas biedrus par teroristiem un "konfiscēt visus viņa īpašumus un aktīvus atbilstoši Likumam par civilā īpašuma konfiskāciju".

RĪGA, 1. septembris — Sputnik. Amerikāņi aicina ASV prezidentu Donaldu Trampu atzīt finansistu Džordžu Sorosu par teroristu. Atbilstošā petīcija tika izvietota Baltā nama interneta vietnē, vēsta RIA Novosti.

Бизнес-магнат Джордж Сорос - Sputnik Latvija
Eiropieši vēlas atbrīvoties no Džordža Sorosa

Ierosinājuma tekstā teikts, ka "Džordžs Soross vairākkārt centies destabilizēt situāciju valstī un īstenojis pret ASV vērstu politiku". Šobrīd petīciju parakstījuši vairāk nekā 70 tūkstoši cilvēku. Lai Baltais nams reaģētu uz šo prasību, tai nepieciešams sakrāt 50 tūkstošus balsu līdz 19. septembrim.

Finanšu un politiskās manipulācijas

Džordžs Soross ir amerikāņu finansists un investors. Viņa darbība rada neviennozīmīgu novērtējumu: par miljardieri bieži runā kā par spekulantu. Sorosa kompānija Quantum gandrīz 40 gadu pastāvēšanas laikā nopelnījusi drošības fondu jomā rekordlielu summu – 35 miljardus dolāru. Tikai ASV hipotekārajā krīzē finansists divu gadu laikā nopelnījis aptuveni miljardu dolāru. Viņu apsūdz arī par finanšu krīzes organizēšanu Lielbritānijā.

Sorosu tur aizdomās arī par politiskajām manipulācijām. Tiesa, iepriekšējā petīcijā pret finansistu publicētā mājaslapā 2017. gada janvārī, bija teikts, ka Soross iedragāja demokrātijas pamatus, lobējot savus kandidātus vēlēšanās. Miljardieri arī apsūdz varas maiņas organizācijā daudzās valstīs, piemēram, par "oranžo revolūciju" Ukrainā 2004. gadā un 2013. gada Eiromaidanu.

Saskaņā ar Sorosa fonda mājaslapu, "demokrātiskas attīstības" mērķiem Austrumeiropas un bijušās Padomju Savienības teritorijā pēdējo 33 gadu laikā iztērēti 1,6 miljardi dolāru.

Pasaule pret

Sorosu Iepriekš finansista darbību asi kritizēja Ungārija pēc tam, kad Soross uzbruka valdībai par tās atteikšanos uzņemt valstī musulmaņu bēgļus. Budapeštas ielās bija izkārti plakāti ar prasību finansistam neiejaukties Ungārijas iekšējās lietās. Vēlāk Sorosa kritikai pievienojās Izraēla.

"Šis cilvēks atkal un atkal mēģinājis rakņāmt Izraēlas ievēlēto valdību pamatus, atbalstot dažādas organizācijas, kas nodarbojas ar melu izplatīšanu pret ebreju valsti un cenšas atņemt tai pašaizsardzības tiesības," — paziņoja valsts ĀM. Izraēla jau iepriekš nosodīja Sorosa šaubīgās investīcijās valstij naidīgās organizācijās un centienos ietekmēt vēlēšanas.

Ziņu lente
0