Ungārija un Krievija gatavojas AES būvdarbiem

© Sputnik / Пресс-служба Белоярской АЭС / Pāriet pie mediju bankasAES energobloks. Foto no arhīva
AES energobloks. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielākā daļa Ungārijas iedzīvotāju uzskata, ka atomenerģētika sekmēs drošu valsts apgādi ar elektronerģiju. Aptaujas rezultāti liecina: pēc valsts iedzīvotāju domām, projekts mazinās Ungārijas atkarību no citām valstīm enerģētiskas jomā.

RĪGA, 28.augusts — Sputnik. Ungārijas AES "Pakš" jauno energobloku būvprojektā, kurā valsts sadarbojas ar Krievijas ("Pakš 2"), sākusies jauna fāze — aktīva gatavošanās būvdarbiem. Gaidāms, ka pirmie darbi būvlaukumā sāksies 2018.gadā. Budapeštā projektu sauc par Krievijas un Ungārijas sadarbības paraugdemonstrējumu, vēsta RIA Novosti.

Панель управления БелАЭС, архивное фото - Sputnik Latvija
Baltkrievija un "Rosatom" parakstījuši plašu sadarbības programmu darbā pie BelAES

Šobrīd AES "Pakš" tiek ekspluatēti 1974.-1987.gadā ar PSRS atbalstu uzbūvētie četri energobloki. Tie izstrādā vairāk kā 40% no visas Ungārijā ražotās elektroenerģijas. Šī stacija ir viena no visdrošākajām un izturīgākajām AES pasaulē.

2014.gada beigās Krievija un Ungārija parakstīja dokumentus par AES "Pakš" piektā un sestā bloku būvniecību ar reaktora aprīkojumiem atbilstoši jaunākajam Krievijas projektam VVER-1200, kas atbilst mūsdienīgākajiem, tā saucamajiem postfukusimas drošības un izturības standartiem. "Pakš 2" projekta realizēšanai Krievija piešķirs Ungārijai valsts kredītu līdz 10 miljardu eiro apmērā, savukārt kopējās darbu izmaksas sastāda 12,5 miljardus eiro.

Līgumu par projektu "Pakš 2" var uzskatīt par progresīvu, savulaik atzīmēja Ungārijas Valsts Sanāksmes (parlamenta) ārlietu komitejas priekšsēdētājs Žolts Nemets.

Krievijas tehnoloģiju izvēle AES "Pakš" jaunajiem blokiem Ungārijā Budapeštai bija acīmredzama, paziņoja jūlijā RIA Novosti pastāvīgais Ungārijas pārstāvis SAEA Karols Dans. Viņš atgādināja, ka Ungārijā jau 40 gadus strādā četri AES "Pakš" bloki.

"Un mūsu pieredze tās ekspluatācijā, neapšaubāmi, ir diezgan pozitīva: ļoti stabila (lelektroenerģijas — red.) piegāde, kuru vērtē kā vienu no efektīvākajām pasaulē," — teica Dans.

Vairums Ungārijas iedzīvotāju atbalsta AES "Pakš" papildināšanu, paziņoja projekta kompānija MVM Paks II. Kā rāda šogad veiktās tautas aptaujas rezultāti, 54% respondentu atbalstīja projektu, 36% iestājās pret, savukārt 10% nevarēja paust noteiktu viedokli (salīdzinājumam jāpiebilst, ka visā pasaulē AES projektu atbalsts jau 50% apmērā tiek uzskatīts par augstu).

Turklāt vairums Ungārijas iedzīvotāju uzskata, ka kodolenerģētika nodrošina nepārtrauktu un drošu valsts elektroapgādi. Savukārt divas trešdaļas aptaujāto ir pārliecināti, ka jauno kodola energobloku būvniecība ļaus samazināt Ungārijas enerģētisko atkarību no citām valstīm.

Ziņu lente
0