Augļu un ogu neraža ES un DĀR rudenī novedīs pie cenu pieauguma

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Pāriet pie mediju bankasĀboli
Āboli - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šogad nejauko laikapstākļu dēļ gaidāma slikta ābolu, bumbieru, ķiršu, plūmju, vīnogu, apelsīnu un citu augļu un ogu kultūru raža.

RĪGA, 28. augusts — Sputnik. Ābolu neraža Vācijā un apelsīnu trūkums DĀR novedīs pie cenu pieauguma visā pasaulē, pie tam dārgāki kļūs gan paši augļi, gan sulas, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz izdevumu "Baltijskij kurs".

Sliktākā raža divdesmit piecu gadu laikā

Vācijā šogad gaidāma slikta ābolu raža.

"Daudzās saimniecībās savāks tikai aptuveni desmit procentus no kopējā apjoma," — "Baltijskij kurs" citē Vācijas Zemnieku savienības (DBV) prezidents Joahims Rukvids.

Eksperti uzskata, ka labākajā gadījumā fermeri varētu rēķināties ar 555 tūkstošiem tonnu — 46% no pagājuša gada ražas apmēra. Tā ir slikākā raža vairāk nekā ceturtdaļgadsimta laikā, kopš 1991. gada.

Gandrīz uz pusi samazināsies arī bumbieru raža. Ķiršu dārzi dos par 45% mazāk nekā pērn, turklāt daudz mazāka būs arī plūmju, upeņu, aveņu, melleņu un vīnogu raža.

Vienā no lielākajiem lielveikalu tīkliem. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Nejauki laikapstākļi Spānijā noveduši pie augļu un dārzeņu cenu kāpuma Baltijā

Tas noticis negaidīto salnu dēļ, ar ko sastapās Vācija un vairākas citas Eiropas Savienības valstis aprīlī — koku un krūmu ziedu laikā.

Tas, ka augļu un ogu kultūras zināmā mērā ir cietušas, bija skaidrs jau pavasarī. Taču galīgo prognozi Vācijas Zemnieku savienība sniedza tikai nesen. Pēdējo nedēļu laikā daļu ražas atsevišķos Vācijas reģionos iznīcināja spēcīgs lietus un krusa.

Lielveikalu sortimentu Vācijā tas gandrīz neietekmēs: spēcīgie tirdzniecības tīkli iepirks produkciju ārvalstīs.

Tiesa, pavasara salnās Eiropā cietušas ne tikai saimniecības Vācijā. To dēļ ābolu raža 28 ES valstīs šogad nepārsniegs 9 milj. 343 tūkst. tonnu — par 21% mazāk nekā pērn.

Šādā situācijā vācu vairumtirgotāji būs spiesti pirkt ābolus ne tikai ES tirgū, piemēram, Polijā, kas ieņēmusi līdera pozīcijas pasaulē eksporta ziņā, bet arī Turcijā, Jaunzēlandē vai Čīlē. Šī iemesla dēļ noteikti pieaugs cenas veikalos.

Zelta apelsīni

Apelsīnu cenu pieaugums lielā mērā saistīts ar neražu Dienvidāfrikas Republikā. Tā ir trešā lielākā apelsīnu eksportētāja pasaulē, un prognozes liecina, ka šogad sausuma dēļ ražas apjoms varētu sarukt par 30-50%.

Tātad šoruden ES valstīs gaidāms tālāks ābolu un apelsīnu, kā arī augļu sulu cenu kāpums. 

Ziņu lente
0