ASV konstatējušas, ka Ukraina nav gatava iestāties NATO

© Sputnik / Михаил Маркив / Pāriet pie mediju bankasUkrainas un NATO karogi. Foto no arhīva
Ukrainas un NATO karogi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Amerikas pārstāvja vārdiem, valsts gatavošanās iestāties aliansē aizņem daudz laika.

RĪGA, 27.augusts — Sputnik. Speciālais ASV pārstāvis Ukrainā Kurts Volkers uzskata, ka Ukraina pagaidām nav gatava kļūt par NATO locekli, vēsta RIA Novosti.

"Es ļoti cienu Ukrainu, taču pagaidām es neuzskatu, ka Ukraina ir gatava iestāties NATO, ka NATO ir gatava pieņemt viņu situācijā, kāda tā ir pašreiz" — teica speciālais ASV pārstāvis telekanāla "Prjamoj" intervijā. Viņš atzīmēja, ka Ukraina nav gatava arī no drošības viedokļa.

Pēc viņa vārdiem, valsts gatavošanās iestāties aliansē aizņem daudz laika. Tāpat Volkers uzsvēra, ka lēmums par iestāšanos NATO paliek Ukrainas ziņā.

Национальный флаг Украины и флаг Организации Североатлантического договора - Sputnik Latvija
NATO ģenerālsekretārs par Ukrainas iestāšanos aliansē

"Gan ASV, gan ES, gan Krievijai — visiem ir jāsaprot, ka Ukraina ir neatkarīga valsts, un patiesībā neviens nevar pateikt, kad Ukraina kļūs par NATO dalībvalsti. Tas ir tikai Ukrainas lēmums, taču tas nenozīmē, ka Ukraina atrodas tuvu tam, lai saņemtu iestāšanās ielūgumu no NATO. Patiesībā tas aizņem ļoti daudz laika," — atzīmēja Volkers.

Taču viņš ir pārliecināts, ka Ukraina spēs veikt nepieciešamās reformas, kas ļaus Kijevai nākotnē pretendēt uz dalību aliansē.

2014.gada decembrī Ukrainas Augstākā Rada ieviesa izmaiņas divos likumos, atsakoties no valsts ārpusbloka statusa. 2016.gada jūnijā tika pieņemtas papildus izmaiņas, kuras nosaka iestāšanos NATO par valsts ārpolitikas mērķi.

Iepriekš bijušais NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens paziņoja, ka Ukrainas iestāšanās aliansē būs prasīs vairāku kritēriju izpildi, kuru kas vilksies vērā ņemamu laiku. Eksperti uzskata, ka Ukraina nevar pretendēt uz dalību NATO tuvākajos 20 gados.

Ziņu lente
0