Drāma Baltijas jūrā: policija atpazinusi zviedru žurnālistes mirstīgās atliekas

© Foto : pixabayJūra. Foto no arhīva
Jūra. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zviedru žurnāliste devusies jūrā kopā ar dāņu izgudrotāju uz viņa paštaisītās zemūdenes klāja, pēc divām nedēļām policija atradusi jūrā viņas izkropļoto ķermeni.

RĪGA, 23. augusts — Sputnik. Kopenhāgenas policija apstiprinājusi, ka pirmdienas vakarā atrastās sievietes mirstīgās atliekas, pieder zviedru reportierei Kimai Vallai. Viņa pazudusi pēc brauciena uz zemūdenes "Nautila" klāja ar dāņu izgudrotāju Pīteru Madsenu.

"Ķermeņa DNS sakrita ar Kimas Vallas (DNS — red.) paraugu," — teikts Kopenhāgenas policijas ziņojumā Twitter vietnē.

​​Pīters Madsens ir 46 gadu ves dāņu inženieris un izgudrotājs. Savu galveno izgudrojumu zemūdeni UC3 Nautilus — viņš nolaida ūdenī 2008. gadā. Tās garums sasniedz gandrīz 18 metrus, svars — 40 tonnas. "Nautils" ir viena no pasaulē lielākajām amatieru zemūdenēm. 2010. gadā zemūdenes mašīntelpās eksplodēja akumulatori, un 2011. gadā zemūdenei tika veikts kapitālais remonts. Atkal ūdenī tā atgriezās tikai 2017. gada 28. aprīlī.

​(attēlā — Madsens pie zemūdenes).

​Žurnāliste Kima Valla dzimusi Skones provincē Zviedrijas dienvidos. 30 gadus vecā žurnāliste sadarbojās ar tādiem izdevumiem kā New York Times, The Guardian, rakstīja par ekoloģiju, diplomātiju un feminismu. Vairākus gadus strādāja Ņujorkā un Pekinā. Šovasar viņa dzīvoja Kopenhāgenā un plānoja uzrakstīt reportāžu par Madsenu.

10. augusta vakarā "Nautils" ar Madsenu un Kimu Vallu uz klāja izgāja jūrā. Nākamās dienas rītā par Vallas pazušanu paziņojis viņas draugs, un zemūdeni sāka meklēt.

​(attēlā — Kima Valla uz "Nautila" klāja).

Pēc vairākas stundas ilgiem meklējumiem dienas pirmajā pusē glābēji informēja, ka beidzot atraduši zemūdeni un sazinājušies ar Madsenu. Tomēr apmēram pēc 20 minūtēm pēc šī ziņojuma tika saņemta informācija, ka zemūdene nogrimusi netālu no Kopenhāgenas un tās īpašnieku izglābusi kāda jahta, kas atradās netālu no notikuma vietas.

Madsens stāstīja policijai, ka izsēdinājis Vallu krastā pēc vairāku stundu brauciena zemūdenē, kura vēlāk nogrimusi tehnisku problēmu dēļ.

12. augustā Madsens mainīja liecības un pastāstīja, ka Valla gājusi bojā negadījumā uz zemūdenes klāja un viņš apglabājis žurnālisti jūrā. Divas dienas vēlāk "Nautils" tika pacelts no septiņu metru dziļuma, un eksperti paziņoja, ka, iespējams, zemūdene  nogremdēta tīšām.

​(Uzraksts: paštaisītajā zemūdenē nav atrasts sievietes līķis).

21. augustā Kopenhāgenas policija paziņoja, ka Kimas Vallas meklēšanas rajonā tika atrastas sievietes mirstīgas atliekas. Līķa galva, rokas un kājas bija nogrieztas, tāpēc atpazīšanai bija nepieciešams DNS tests.

Madsens atrodas ieslodzījumā līdz 5. septembrim. Kā paziņojusi aizdomās turamā advokāte Betina Halda Engmarka, viņas aizstāvamais nolēmis sadarboties ar izmeklēšanu un apgalvo, ka neesot vainīgs.

Policija tur Madsenu aizdomās par netīšu slepkavību.    

Ziņu lente
0