Tramps uzskata par nepieļaujamu ASV spēku ātru izvešanu no Afganistānas

© Foto : Gage SkidmoreASV presidents Donalds Tramps
ASV presidents Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV sāka terorisma apkarošanas operāciju Afganistānā 2001. gadā, pēc 11. septembra teroraktiem. Vēlāk valstī tika izvērsti starptautiskie spēki NATO vadībā.

RĪGA, 22. augusts - Sputnik. ASV bruņoto spēku ātra izvešana no Afganistānas radīs nepieņemamas sekas — rezultātā veidosies vakuums, ko izmantos teroristi, paziņojis ASV presidents Donalds Tramps, vēsta RIA Novosti.

"(Karaspēku — red.) ātras izvešanas sekas ir prognozējamas un nepieņemamas. Baismīgākais teroristiskais uzbrukums mūsu vēsturē — 11. septembrī — tika izplānots un vadīts no Afganistānas, jo šo valsti vadīja valdība, kas dāvāja patvērumu teroristiem. (Bruņoto spēku — red.) izvešana radīs vakuumu, ko aizpildīs teroristi, ieskaitot ISIS un "Al Kaidu", kā tas notika pirms 11. septembra," — paziņoja Tramps uzrunā Fortmaijersas armijas bāzē Virdžīnijā.

ASV sāka terorisma apkarošanas operāciju Afganistānā 2001. gadā, pēc 11. septembra teroraktiem. Vēlāk valstī tika izvērsti starptautiskie spēki NATO vadībā (ISAF). ASV un ISAF vadītā koalīcija cīnījās ar "Taliban" kustības un grupējuma "Al Kaida" kaujiniekiem. 2014. gadā NATO valstu kontingents tika izvests no Afganistānas, un no 2015. gada 1. janvāra militāro operāciju nomainīja misija "Apņēmīgs atbalsts".

Amerikāņu karavīri Afganistānā - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM aicina izvest ASV karaspēku no Afganistānas

ASV karavīru skaits Afganistānā dažādos periodos bija atšķirīgs un Baraka Obamas prezidentūras laikā pārsniedza 100 tūkstošus cilvēku. Taču vēlāk viņš nolēma būtiski samazināt kontingentu un pēc islāma republikas valdības lūguma atstāja valstī aptuveni 8400 karavīrus (neskaitot ASV sabiedroto karavīrus). Viņi īsteno speciālās operācijas pret talibiem un grupējumu "Islāma valsts", apmāca un konsultē vietējos drošības dienestus.

Pentagona oficiālie dati liecina, ka līdz 2017. gada 21. augustam ASV zaudējušas Afganistanā 2264 karavīrus un civilos speciālistus, vairāk nekā 20 tūkstoši guvuši ievainojumus.

Ziņu lente
0