Politologs: Kijeva bieži nosprauž diversantiem "idiotiskus" uzdevumus

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasUkrainas karavīri. Foto no arhīva
Ukrainas karavīri. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Doņecka paziņojusi par sešu Ukrainas karavīru bojāeju, mēģinājumā uzbrukt "pelēkajai zonai". Politologs Aleksandrs Asafovs radio Sputnik ēterā paudis viedokli, ka pašpasludinātās republikās jau ir pielāgojušās Kijevas diversiju taktikai.

RĪGA, 17. augusts — Sputnik. Ukraiņu armijas diversanti mēģināja iekļūt dziļāk "pelēkajā zonā" (drošā zona gar pušu saskares līniju — red.) pašpasludinātas Doņeckas Tautas Republikas dienvidos, bet bija spiesti atkāpties, seši no viņiem gājuši bojā, ziņoja, naktī uz trešdienu DTR operatīvā komandpunktā, vēsta RIA Novosti.

Situācija Doņeckas starptautiskās lidostas rajonā - Sputnik Latvija
Donbasā karo snaiperes no Latvijas, informē Luganskas Tautas milicija

"Pulksten 21.00 un 21.10 divas diversiju un izlūkošanas grupas, desmit cilvēki katrā, mēģināja iekļūt "pelēkajā zonā". Tās darbojās no diviem virzieniem Kominternovas apdzīvotās vietas rajonā,"- žurnālistiem sacīja operatīvā komandpunkta pārstāvis.

Pēc viņa teiktā, zemessargi uzsākuši apšaudi un piespieduši pretiniekam atkāpties.

"Zaudējuši sešus cilvēkus, ukraiņu diversantiem nācās atkāpties automātisko granātmetēju un mīnmetēju uguns aizsegā, ko nodrošināja no Ukrainas bruņoto spēku 59. vienības pozīcijas," — piebilda DTR operatīvajā komandpunktā.

Politologs Aleksandrs Asafovs uzskata, ka pašpasludinātās DTR un LTR republikas jau ir pielāgojušās Kijevas diversiju taktikai.

"Kijevas uzdevums ir padarīt dzīvi tautas republikās maksimāli neciešamu. Tajā ietilpst gan tirdzniecības blokāde, gan elektrības un ūdens atslēgšana, gan, protams, apšaudes. Tāpēc ar diversijām, teroraktiem un uzņēmumu darbības sabotēšanas mēģinājumu saistītā aktivitāte Kijevai ir ļoti svarīgs instruments. Taču, laikam ejot, republikas iemācījušās izdzīvot un pretoties. Ko tad mēs redzam šajā ziņojumā: grupa bija gandrīz pilnībā iznīcināta. Kaut gan viņi strādāja granātmetēju un mīnmetēju aizsegā, viņi zaudējuši daudz diversantu," — paudis Aleksandrs Asafovs radio Sputnik ēterā.

Kijevas taktiku politologs pamatoja ar Ukrainas valdības noteiktajiem mērķiem.

"Ne vienu reizi vien Ukrainas valdība ir apgalvojusi, ka pretendē uz Donbasa zemi un resursiem, bet cilvēki viņiem nav vajadzīgi. Tāpēc viņi vēlas cilvēkus iznīcināt, likt bēgt no savas zemes vai pakļauties. Taču viņi saprot, ka pakļaušanās nebūs. Tātad runa ir par maksimālu iebiedēšanu. Pastāv arī ekonomiskais uzdevums — maksimāli apspiest jebkādas dzīvības pazīmes republikās, lai nospiestu tās uz ceļiem, kā izteicas Kijevā," — sacīja politologs.

Пресс-конференция Юлии Тимошенко во Львове - Sputnik Latvija
Timošenko paziņoja, ka Porošenko gūst peļņu no konflikta Donbasā

Iepriekš par Ukrainas organizēto provokāciju Donbasā skaita pieaugumu pastāstīja DTR operatīvā komandpunkta pavēlnieka vietnieks Eduards Basurins. Viņš informēja, ka Ukrainas armijas kontrolētajā Kurahovas pilsētā tiek trenēti diversanti teroraktu organizēšanai Doņeckas Tautas Republikas teritorijā.

Aleksandrs Asafovs novērtēja šo treniņu procesu un rezultātus.

"Pret tiem diversantiem izturas kā pret lielgabalu gaļu. Viņiem bieži vien tiek nosprausti idiotiski uzdevumi. Lūk, Krimas piemērs: cilvēks pilnīgi nopietni ar vienroci rokā devās zāģēt elektropārvades līniju. Tas nav vērtīgs resurss, šie cilvēki netiek saudzēti, tāpēc viņu sagatavotība ir pamata līmenī. Līdzīgu taktiku izmanto grupējuma "Islāma valsts" pārstāvji. Formāli tie pasludina visus savus kaujiniekus par varoņiem, bet taktiski un stratēģiski tie, kas nodarbojas ar kaujinieku sagatavošanu, iepriekš ņem vērā lielu zaudējumu procentu savā kontingentā," — uzsvēra politologs.    

Ziņu lente
0