KTDR vadītājs pavēlējis karavīriem būt gataviem izdarīt triecienu

© REUTERS / KCNAKorejas Tautas Demokrātiskās Republikas vadītājs Kims Čenuns
Korejas Tautas Demokrātiskās Republikas vadītājs Kims Čenuns - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kims Čenuns draud Vašingtonai ar raķešu uzbrukumu ASV bāzei Guama salā. ASV brīdina, ka atbilde būs tūlītēja.

RĪGA, 15. augusts — Sputnik. Korejas Tautas Demokrātiskās Republikas vadītājs Kims Čenuns pavēlējis Korejas tautas armijas karavīriem būt gataviem jebkurā brīdī izdarīt triecienu, ja viņš pieņems tādu lēmumu, informē RIA Novosti.

Gatavība raķešu uzbrukumam

Otrdien Kims Čenuns tikās ar virsniekiem un iepazinās ar plānu, kas paredz raķešu uzbrukumu Guamai. Viņš paziņoja, ka Phenjana pieņems "svarīgu lēmumu", ja ASV izturēsies neapdomīgi.

"ASV… ir jāpieņem pareizs lēmums un ar darbībām jāparāda, ka viņi vēlas samazināt spriedzi Korejas pussalā un novērst bīstamu militāro sadursmi," — uzsvēra Čenuns tikšanās gaitā.

Neskatoties uz ANO DP sankcijām, KTDR nepārtrauc raķešu izmēģinājumus, paskaidrojot, ka vēlas aizsargāties no ASV un to sabiedroto militārās agresijas. Pagājušajā nedēļā Phenjanas un Vašingtonas attiecības vēl vairāk pasliktinājās. KTDR militārpersonas pēta iespēju izdarīt raķešu triecienu ASV militārajiem objektiem Guamas salā Klusā okeāna rietumu daļā, ziņoja KTDR mediji.

KTDR - Sputnik Latvija
Ziemeļkorejas valdība aicinājusi vēstniekus ierasties uz apspriedi Phenjanā

ASV prezidents Donalds Tramps draudēja KTDR ar "uguni un niknumu", ja ASV draudēs reālas briesmas. Tramps paziņoja, ka gadījumā, ja Kims Čenuns "kaut ko izdarīs ar Guamo, ar Ziemeļkoreju notiks kas tāds, ko vēl neviens nekad nav redzējis". Guamas salā atrodas ASV aviobāze un jūras kara bāze.

KTDR raķešu uzbrukums ASV var novest pie pilnvērtīgas karadarbības, norādīja ASV aizsardzības ministrs Džeimss Metiss.

"Ja viņi uzbruks ASV, tas var ļoti ātri novest pie karadarbības," — paziņoja Metiss.

Pēc viņa vārdiem, Pentagons nekavējoties uzzinās Ziemeļkorejas raķetes trajektoriju, ja tā būs vērsta uz Guamu.

ASV un KTDS tuvina situāciju pasaules karam

Rodas iespaids, ka pasaule neapzinās, cik bīstama ir ASV un KTDR attiecību saasinašanās, norādīja Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova.

"Ja cilvēki 2017. gadā nesaprot, kādi ir kodolieroču draudi, ka tie apdraud visu pasauli, par ko tad tur runāt. Krievija un Ķīna iniciēja programmu ar mērķi izvairīties no šīs krīzes. Runa ir par divpusēju iesaldēšanu. Amerikāņi un Dienvidkoreja iesaldē savas militārās mācības, kas rada provokāciju, bez Ziemeļkoreja iesaldē savus izmēģinājumus un mācības, ko nosoda ANO," — viņa paskaidroja radio Baltkom ēterā.

Situācijas saasināšanās korejas pussalā var novest pie pasaules kara, brīdināja Zaharova.

"Mēs jau runājām par to, ka situācija ir uz robežas. Tomēr, neskatoties uz to, mēs dzirdam gan Phenjanas retoriku, gan paziņojumus, kuri ik dienas skan no Vašingtonas puses. Paradokss ir tāds, ka tie ir identiski. No abām pusēm norit atklāta iebiedēšana ar spēka pielietošanu. <…> Rodas iespaids, ka visus Phenjanas paziņojumus, tulkotus angļu valodā, atskaņo ASV oficiālie pārstāvji," — viņa teica.

Marija Zaharova atgādināja, ka ASV ir visas iespējas novērst starptautiskās krīzes diplomātiskām metodēm, "taču tas viss ir aizmirsts".

Ziņu lente
0