Krievijas ĀM aicina izvest ASV karaspēku no Afganistānas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš privātās militārās kompānijas Blackwater dibinātājs Ēriks Prinss pastāstīja, ka Baltais nams izvērtē iespēju nodot privātajiem apakšuzņēmējiem lielāko daļu ASV darbību Afganistānā.

RĪGA, 14. augusts — Sputnik. Afganistāna ASV acīs ir tikai kolonija, un Savienoto Valstu valdības plāni atgādina Austrumindijas kompānijas atjaunošanu, bijušais Krievijas vēstnieks Afganistānā, Ārlietu ministrijas Āzijas otrā departamenta direktors Zamirs Kabulovs pastāstīja intervijā avīzei "Izvestija", vēsta RIA Novosti.

Iepriekš avīze USA Today, atsaucoties uz privātās militārās kompānijas Blackwater dibinātāja Ērika Prinsa vārdiem, vēstīja, ka Baltais nams izvērtē iespēju nodot privātajiem apakšuzņēmējiem lielāko daļu ASV darbību Afganistānā.  Izdevums norādīja, ka plāns tiek nopietni izvērtēts, neskatoties uz prezidenta Donalda Trampa padomnieka nacionālās drošības jautājumos ģenerāļa Herberta Makmāstera un ASV aizsardzības ministra Džeimsa Metisa paustajām bažām.

ASV karavīri Afganistānā - Sputnik Latvija
ASV kļūdainā uzbrukumā Afganistānā gājuši bojā 16 policisti

"Tas viss ļoti līdzinās koloniālajai politikai. Ēriks Prinss jau ierosinājis atjaunot Austrumindijas kompāniju. Te nu amerikāņi ir atklājuši patiesību: Afganistāna viņu acīs ir tikai kolonija," — Kabulova teikto citē Izvestija.

Ērika Prinsa piedāvātais plāns paredz, ka 5,5 tūkstoši privāto apakšuzņēmēju, pārsvarā — bijušie speciālo uzdevumu vienību kareivji konsultēs Afganistānas bruņotos spēkus visā valstī. Plāns paredz arī privātās gaisa flotes izveidi no 90 lidmašīnām.

Intervijā Kabulovs uzsvēra, ka profesionālo karavīru nomaiņa pret privātas kompānijas algotņiem nav mērķtiecīga. Viņš pauda uzskatu, ka Savienoto Valstu kampaņa šajā islāma republikā ir izgāzusies, un Maskava nesaskata jēgu amerikāņu kontingenta turpmākai dislokācijai Afganistānā.

"Maskava nekad nav steidzinājusi ASV spēku izvešanu no Afganistānas. Taču ASV armija neko jēdzīgu panākt nevar, tāpēc tai jāaiziet no Afganistānas. Amerikāņu kampaņa Afganistānā ir izgāzusies. Afganistāna var kļūt par starptautiskā terorisma inkubatoru. Pēc būtības tā par to jau ir pārvērtusies," — uzsvēra Kabulovs.

Ziņu lente
0