Politika

Vašingtona izvērtē atbildi Krievijas lēmumam samazināt ASV diplomātu skaitu

© REUTERS / James Lawler DugganKrievijas vēstniecība Vašingtonā
Krievijas vēstniecība Vašingtonā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV izskata atbildes pasākumus pēc lēmuma samazināt amerikāņu diplomātu skaitu Krievijā: iespējams, Krievijas vēstniecības darbiniekiem tiks ierobežota pārvietošanās ASV teritorijā.

RĪGA, 14. augusts — Sputnik. Vašingtona, iespējams, ierobežos Krievijas diplomātu pārvietošanās iespējas ASV teritorijā, atbildot uz Krievijas darbībām, informē avīze "Izvestija".

Patlaban saglabājies spēkā Baraka Obamas administrācijas ieviestais ierobežojums zemākā un vidējā posma diplomātiem — Krievijas diplomātisko misiju darbinieki spiesti informēt Valsts departamentu trīs dienas pirms brauciena, ja plāno doties braucienā tālāk par 25 jūdzēm (40 km). Attiecībā pret padomniekiem un augstāka ranga diplomātiem šī norma nav ieviesta.

ASV prezidents Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Tramps vaino kongresu attiecību pasliktināšanā ar Krieviju

Izdevums informē, ka iespējama šī perimetra samazināšanās no 25 jūdzēm līdz 10-15 jūdzēm (16-24 km). Vēl vairāk, iespējama notifikācijas procedūras ieviešana: Krievijas diplomātisko misiju darbiniekiem nāksies trīs dienas iepriekš informēt Valsts departamentu par saviem plāniem doties ceļā attālumā, kas pārsniedz ASV varasiestāžu noteiktās normas. Tas ir stingrākais pasākums, ko izskata Valsts departaments.

Izdevuma sarunbiedri pauda viedokli, ka pasākumi varētu būt vēl sāpīgāki no Krievijas diplomātiskā korpusa viedokļa, nekā vienkārši kāda konsulāta slēgšana.

Par savu lēmumu ASV informēs līdz 1. septembrim.

Iepriekš tika vēstīts par citu iespējamo amerikāņu soli — viena Krievijas konsulāta slēgšana ASV. "Izvestija" avoti, kam zināms atbildes pasākumu apspriešanas process, piezīmēja, ka Valsts departaments izskata arī šādu variantu un tas tiek uzskatīts par "vismīkstāko". Turklāt intormācijas avoti norāda, ka Vašingtona izskata iespēju izsūtīt vēl vienu Krievijas diplomātu grupu.

Krievijas Ārlietu ministrija ieteica ASV līdz 1. septembrim samazināt diplomātiskās misijas darbinieku skaitu līdz 455 cilvēkiem, kas atbilstu Krievijas diplomātiskās misijas ASV personāla skaitam. Pie tam Krievija no 1. augusta liegusi ASV vēstniecībai Krievijā izmantot noliktavas telpas Dorožnij ielā Maskavā un vēstniecības vasarnīcu Serebranij Bor. ĀM atgādināja, ka tie ir atbildes soļi pret Krievijai nedraudzīgo politiku un ASV Kongresa pieņemtajām jaunajām pret Krieviju vērstajām sankcijām. 

Ziņu lente
0