Eirokomisija mēģinās atrisināt "olu skandālu"

© Sputnik / Dinara NikiforovaOlas. Foto no arhīva
Olas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc nedēļu ilgušo savstarpējo apvainojumu, aizdomu un arestu, kuras laikā miljoniem olu tika izņemti no apgrozījuma un iznīcināti, Eirokomisija aicina Beļģiju, Vāciju un Nīderlandi sadarboties.

RĪGA, 12.augusts — Sputnik. Eirokomisija sasauks ārkārtas ministru sanāksmi skandāla apspriešanai par insekticīda inficētajām olām, raksta Euractiv.

Eiropas Savienības veselības un pārtikas drošības komisārs Vitjanis Andrjukaitis paziņoja, ka Nīderlandei, Beļģijai un Vācijai ir jāizbaidz savstarpējos apvainojumus situācijā ar olām, kuras satur cilvēkam bīstamo insekticīdu fipronilu.

Olas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Veterinārais dienests pārbaudīja putnu fermas pēc ziņojumu saņemšanas par pārkāpumiem

Pēdējās nedēļas laikā, kopš Nīderlandē, Beļģijā un Vācijā no veikalu plauktiem tika izņemti miljoniem olu, tika izteikts patiešām ne mazums asu vārdu.

7.augustā kļuva zināms, ka miljoniem olu Nīderlandē ir inficēti ar fipronilu Chickfriend kompānijas vainas dēļ, kura izmantoja to cīņai ar vistu parazītiem. Fipronils ir atļauts izmantošanai veterināros nolūkos, taču ne dzīvniekiem, kuri pēc tam aizies cilvēku pārtikas ražošanā.

Kompānija apgalvoja, ka saņēmusi insekticīdu no Beļģijas. Beļģijas varas iestādes atzina, ka jau jūnijā zināja, ka fipronils var tikt izmantots putnu fermās.

Nākamajā dienā Vācijas lauksaimniecības ministrs Kristians Šmits nosauca šo situāciju par "noziedzīgu". Eirokomisija paziņoja, ka uzzināja par problēmu ar fipronilu jūlija beigās. Beļģija atzina, ka olu analīze konstatēja lielāku fipronila saturu, nekā atļauts ES, taču paziņoja, ka runa ir par vienu ražotāju, kuram kopš 18.jūlija tika aizliegts pārdot savu produkciju.

Pēc Eirokomisijas datiem, ar insekticīdu inficētās olas varēja tikts nosūtītas uz Zviedriju, Šveici, Franciju un Lielbritāniju.

Apmeklētājs hipermārketā - Sputnik Latvija
Neeiropeisks ēdiens: Lietuva sūdzas par produktu kvalitāti

Tikmēr Greenpeace paziņoja, ka šis skandāls kārtējo reizi demonstrē, ka patērētāji nevar uzticēties lielajiem gaļas un piena ražotājiem: lielas dzīvnieku fermas jau ne reizi vien kļuvušas par draudu perēkli patērētāju veselībai, sākot ar govju trakumsērgu un beidzot ar putnu un cūku gripu.

Trešdien Beļģijas lauksaimniecības ministrs Deni Dikarms parlamenta klausīšanās laikā atzīmēja, ka Nīderlande zināja par paaugstinātu fipronila saturu olās vēl pērnā gada novembrī. Nīderlandes varas iestādes atzina, ka tolaik saņēma anonīmu signālu par to, ka fipronils tiek izmantots vistu būru tīrīšanā, taču noliedza, ka viņiem bija zināms  par to, ka insekticīdi varējuši nokļūt olās.

Visbeidzot, vakar no rīta kļuva zināms, ka inficētās olas izrādījušās arī Luksemburgā, Dānijā, Slovākijā un Rumānijā. Turklāt, vismaz viena partija saturēja fipronila daudzumu, kas bīstams mazu bērnu veselībai.

Divi menedžeri no kompānijas Chickfriend, kura, kā tiek uzskatīts, izmantojusi fipronilu putnu frmās, vakar no rīta tika arestēti.    

Ziņu lente
0