Latviju uzaicināja novērot mācības "Rietumi 2017"

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasВоеннослужащий
Военнослужащий - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko vairākkārt paziņojis, ka mācības ir atvērtas ārvalstu novērotājiem. Tika uzaicināta arī Latvija.

RĪGA, 3. augusts – Sputnik. Baltkrievija uzaicināja Latvijas pārstāvjus novērot septembrī gaidāmās mācības "Rietumi 2017", militārajā iestādē apstiprināja uzaicinājuma saņemšanu, vēsta Baltnews.lv.

Солдаты российской армии в строю - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Rietumi 2017" – dāvana Baltijas rusofobiem

Baltkrievijas un Krievijas bruņoto spēku savstarpējās stratēģiskās mācības "Rietumi 2017" norisināsies no 14. līdz 20. septembrim Baltkrievijas teritorijā. Kopējais mācību dalībnieku skaits, saskaņā ar 2011. gada Vīnes dokumentu, nepārsniegs 13 tūkstošus cilvēku. Krieviju mācībās pārstāvēs apmēram 3 tūkstoši militārdienējošo un ap 280 tehnikas vienību, plānots piesaistīt aviācijas specvienības. Mācībās tiks atstrādāti reģionālā karaspēku grupējuma plānošanas un izmantošanas jautājumi, ņemot vērā NATO aktivitātes pastiprināšanos pie Krievijas un Baltkrievijas robežām. 

Jūlija beigās Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko apstiprināja, ka mācības ir atvērtas ārvalstu militārajiem novērotājiem.

"Mācības ir atvērtas, mēs aicinām vai jau esam uzaicinājuši lielu novērotāju skaitu. Brauciet, skatieties," — teica Lukašenko.

Baltkrievijas Aizsardzības ministrija Vīnes dokumenta ietvaros nosūtīja Latvijas kolēģiem uzaicinājumu divām personām. Saskaņā ar vienošanos katrai EDSO dalībvalstij gada laikā ir jāveic viena bruņojuma novērtēšanas vizīte un trīs bruņojuma kontroles inspekcijas.

Septembrī gaidāmās mācības "Rietumi 2017" vairāku mēnešu garumā raisa bažas Latvijā. Tā, republikas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs jau aprīlī paziņojis, ka manevru laikā Krievija "ievedīs savu armiju Baltkrievijā un aizmirsīs to tur ".

Diplomāts vairākkārt aicinājis gatavoties dažādiem notikumu attīstības variantiem mācību rezultātā pie Latvijas robežām, un tikai pēc vizītes Minskā jūlijā paziņoja, ka pārrunu laikā ar baltkrievu kolēģi Vladimiru Makeju saņēmis visas atbildes sakarā ar mācībām "Rietumi 2017".

Ziņu lente
0