Situācija Tempļa kalnā: jautājuma risināšanā iesaistīsies ASV

© REUTERS/Ronen ZvulunСитуация на Храмовой горе в Иерусалиме
Ситуация на Храмовой горе в Иерусалиме - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Desmit diena ilgajā konfliktā bojā gājuši 900 palestīniešu. 27. jūlijā notiks Arābu valstu līgas ārlietu ministru padomes sēde.

RĪGA, 24. jūlijs — Sputnik. ASV prezidenta speciālais pārstāvis starptautisko pārrunu lietās Džeisons Grīnblats pirmdien ieradīsies Izraēlā, lai piedalītos krīzes noregulēšanā, kas izveidojusies situācijā ap Tempļa kalnu Jeruzalemē, vēsta Izraēlas mediji.

Kubat as Sahras mošeja Tempļa kalnā Jeruzalemē. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Pirmdien notiks ANO Drošības padomes sēde Jeruzalemes jautājumā

Nekārtības Jeruzalemē sākās pēc stingrāku drošības pasākumu ieviešanas Tempļa kalnā, ņemot vērā neseno uzbrukumu policistiem. Izraēla uzstādīja metālmeklētājus, ko palestīnieši uzskata par svētvietas zaimošanu. Izraēla informē, ka drošības pasākumi kļuvuši stingrāki pēc policistu slepkavības šajā rajonā un sola, ka jaunievedumi nemainīs Tempļa kalna statusu.

Izraēlas mediji informē, ka Trampa speciālā pārstāvja vizīte būs ASV administrācijas pirmais mēģinājums iesaistīties jautājuma risināšanā.

Simtiem cietušo

Sarkanā Pusmēneša pārstāvji informē, ka sadursmēs ar Izraēlas varasiestāžu pārstāvjiem Jeruzalemē un Jordānas upes rietumkrastā cietuši vairāk nekā 120 palestīnieši. Desmit diena ilgajā konfliktā bojā gājuši 900 palestīniešu.

Situācija Sīrijas galvaspilsētā Damaskā - Sputnik Latvija
Izraēlas aviācijas spēki veikuši uzlidojumu Damaskas lidostas rajonā

Sadursmes notika Jeruzalemes arābu rajonos un pie Vecpilsētas sienām, kur musulmaņi vairāk nekā nedēļu piedalās ielas namazos un atsakās pieiet pie mošejām cauri metālmeklētājiem.

Palestīnas iedzīvotāji protestē pret metālmeklētāju uzstādīšanu pie ieejas Tempļa kalnā – trešajā nozīmīgākajā musulmaņu svētvietā.

Asiņainākie notikumi norisinājās piektdien, kad ar nazi bruņojies palestīnietis iekļuvis ebreju ciemā Rietumkrastā un nogalinājis trīs cilvēkus. Sociālajos tīklos viņš paziņoja, ka slepkavības izdarījis sakarā ar situāciju Tempļa kalnā.

Gaidāma AVL sēde

Bezpilota izlūkošanas lidaparāts. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sīrijas pretgaisa aizsardzības spēki notriekuši Izraēlas bezpilota lidaparātu
Eksperti norāda, ka situācija Tempļa kalnā nonākusi tiktāl, ka pieņemts lēmums organizēt Arābu valstu līgas ārlietu ministru padomes ārkārtas sēdi. Plānots, ka tā notiks 27. jūlijā.

AVL ārlietu ministri plāno izskatīt jautājumu par spriedzes eskalāciju Jeruzalemē, it īpaši līdzās islāma svētvietai – Al Aksas mošejai Tempļa kalnā.

AVL ģenerālsekretārs Ahmeds Abu al Geits paziņojis, ka Izraēla, izmantojot vardarbību pret palestīniešiem Jeruzalemē, "rotaļājas ar uguni un cenšas uzkurināt nopietnu konfliktu ar arābu valstīm un visu islāma pasauli".

Ziņu lente
0