Baltkrievijas ĀM iebilst pret NATO kontingentu Baltijas valstīs un Polijā

© Sputnik / Виктор ТолочкоВладимир Макей на семинаре МИДа
Владимир Макей на семинаре МИДа - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas ārlietu ministrs Vladimirs Makejs informēja, ka karavīru dislokācija "liek otrai pusei spert soļus un veicina bruņošanās sacensības, tāpat kā aukstā kara laikā".

RĪGA, 15. jūlijs — Sputnik. Baltkrievijas ārlietu ministrs Vladimirs Makejs paziņojis, ka Minska iebilst pret jaunu militāro kontingentu dislokāciju reģionā, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Pēc viņa vārdiem, šādu pasākumi neveicina stabilitāti un drošību.

"Šī iemesla dēļ mēs kategoriski iebilstam pret NATO kontingenta dislokāciju Baltijas valstīs un Polijā. Tas liek otrai pusei veikt pasākumus un veicina bruņošanās sacīkstes kā aukstā kara laikā," – viņa teikto citējis spāņu izdevums El Pais.

Makejs sniedza komentārus arī jautājumā par Krievijas kara bāzes izvietošanu Baltkrievijā. Pēc viņa domām, "jaunai ārvalstu kara bāzei Baltkrievijā nav nozīmes, jo mūsdienīgais bruņojums ļauj Krievijai vienlīdz ātri reaģēt savā teritorijā".

"Mēs nevēlamies kļūt par jaunu kairinājuma faktoru mūsu reģionā," – uzsvēra ministrs.

Politiķis atgādināja, ka Krievijas un Baltkrievijas kopīgās militārās mācības, kas notiks septembrī, ir iepriekš plānotas un norit reizi divos gados.

"Jāpagaida, līdz tās beigsies, lai visi saskatītu, cik absurdi ir izteiktie pārmetumi. Mūsu kaimiņi var būt mierīgi, jo Baltkrievijas teritorija nekad nekļūs par kara vai militāro draudu avotu. Mācības būs pārskatāmas. Mēs uzaicināsim novērotājus no kaimiņvalstīm, EDSO pārstāvjus un akreditētās vēstniecības," – pavēstīja Makejs.

Iepriekš Lielbritānijas aizsardzības ministrs Maikls Felons vēstīja, ka mācības "Rietumi 2017" būs vērienīgākas nekā jebkuras NATO mācības, Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite atgādināja, ka Baltkrievijas un Krievijas manevri varot nozīmēt bruņotu iebrukumu un okupāciju. Pēc šiem prezidentes vārdiem Lietuvas vēstnieks Baltkrievijā tika uzaicināts ierasties Ārlietu ministrijā, lai sniegtu paskaidrojumus.

Militārās mācības. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Baltkrievijas AM nosūtīs visiem ielūgumu novērot mācības "Rietumi 2017"

Baltkrievijas ĀM īpaši pievērsa uzmanību tam, ka "Lietuvas prezidentes izmantotā leksika, ieskaitot vārdus "agresīvās spēles", aizvaino mūsu valsti, kura īsteno miermīlīgu politiku un nodrošina reālu un vispāratzītu ieguldījumu mūsu reģiona drošības nostiprināšanā".

Ministrija norādīja, ka šāda rakstura izteikumi paredzēti nevis drošības stiprināšanai reģionā, bet gan atpazīstamības veicināšanai NATO partneru vidū un popularitātes iegūšanai vēlētāju vidū. Pie tam ĀM pauda satraukumu par to, ka tamlīdzīgas frāzes teikusi tās valsts prezidente, ar kuru jau vairāk nekā 20 gadus noslēgts oficiāls līgums par labam kaimiņattiecībām un sadarbību.

Ziņu lente
0