Politika

Tramps pastāstījis, kā demonstrējis stingrību sarunā ar Putinu

© REUTERS/Carlos BarriaKrievijas prezidents Vladimirs Putins un ASV prezidents Donalds Tramps
Krievijas prezidents Vladimirs Putins un ASV prezidents Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV un Krievijas prezidenti pirmo reizi satikās "Lielā divdesmitnieka" samitā Hamburgā pagājušajā nedēļā. Plānoto 30 minūšu vietā saruna ilga vairāk nekā divas stundas.

RĪGA, 14. jūlijs — Sputnik. ASV prezidents Donalds Tramps pastāstījis, ka tikšanās laikā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu izturējies ļoti stingri.

Krievijas un ASV vadītāju pirmā personīgā tikšanās notika G20 samitā Hamburgā pagājušajā nedēļā. Saruna ilga vairāk nekā divas stundas. Pēc tikšanās kļuva zināms, ka valstu vadītāji apsprieduši situāciju Ukrainā un Sīrijā, kiberdrošības jautājumus un abu valstu attiecību uzlabošanas iespējas.

Atbalsta jautājums

"Es biju ļoti stingrs sarunā ar Putinu," — Trampa paziņojumu intervijā aģentūrai Reuters citēja RIA Novosti.

Pie tam ASV vadītājs uzsvēra, ka abiem prezidentiem "ļoti svarīgas ir attiecības, kas palīdzēs glābt daudzas dzīvības, piemēram, pateicoties pamieram (Sīrijā)".

Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Putins un Tramps tiksies pirmo reizi

Tramps atzinās, ka vēlējies pajautāt KF prezidentam, vai Putins viņu atbalstījis priekšvēlēšanu kampaņā.

"Es gribētu pajautāt Putinam, vai viņš patiešām mani atbalstījis," — teica Baltā nama vadītājs.

Tramps atzīmēja, ka savas prezidentūras laikā spēris vairākus soļus, kuri, pēc viņa domām, Kremlim varētu nepatikt.

"Paskatieties, ko esmu izdarījis. Naftas cenas ir kritušās. Mēs piegādājam Polijai sašķidrināto dabasgāzi. Putins to nevēlas. Un vēl esam atvēlējuši papildu 56 miljardus dolāru militārajam aprīkojumam salīdzinājumā ar pērnā gada budžetu. Putins to visu nevēlas, kāpēc tad viņam vajadzētu mani atbalstīt?" — vaicāja Tramps.

Tramps ir konkrēts

Iepriekš Vladimirs Putins pastāstīja, kādu iespaidu uz viņu atstājusi tikšanās ar Trampu. Viņš uzsvēra, ka pirmā tikšanās ar Amerikas līderi ļauj cerēt uz Maskavas un Vašingtonas dialoga atjaunošanos.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina un ASV vadītāja Donalda Trampa rokasspiediens - Sputnik Latvija
Trampa un Putina pirmā tikšanās nesusi rezultātus

"Man šķiet: ja mēs veidosim attiecības tā, kā noritēja mūsu saruna vakar, ir pamats uzskatīt, ka mēs vismaz daļēji varēsim atjaunot vajadzīgo mijiedarbības līmeni," — viņš teica žurnālistiem.

Putins atzīmēja, ka saruna palīdzējusi pusēm izveidot kontaktus un personīgās attiecības. Donalds Tramps sarunā aiz slēgtām durvīm parādījis sevi no labākās puses, piebilda Krievijas prezidents.

"Televīzijas Tramps ļoti atšķiras no reālā cilvēka, viņš ir absolūti konkrēts. Absolūti adekvāti uztver sarunbiedru, pietiekami ātri analizē, atbild uz uzdotajiem jautājumiem," — teica Putins.

"Ķīmijas" nianse

Trampa vārdi par "stingro uzvedību" sarunā ar Vladimiru Putinu adresēti tikai iekšējai auditorijai, uzskata Ekonomikas augstskolas profesors, amerikānists Aleksandrs Domrins.

Президент РФ Владимир Путин и президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Politika
NYT: Putins un Tramps 40 minūtes apsprieda "Krievijas iejaukšanos vēlēšanās"

"Ļoti interesanti bija vērot abu līderu tikšanos Hamburgā, taču man — un, domāju, visiem — vismazāk radās iespaids, ka Tramps sarunā izturējies skarbi. Tur bija "ķīmijas" moments, bija redzams abu valstu līderu kontakts. Kad patlaban Tramps stāsta, ka izturējies stingri, šie vārdi nav domāti ārējiem lietotājiem, kur nu vēl Krievijas prezidentam. Tie ir vārdi Savienotajām Valstīm, vēlētājiem un Kongresam," — pastāstīja politologs radio Sputnik ēterā.

Pēc viņa domām, Krievija joprojām ir ASV iekšpolitikas faktors, un Baltā nama galvas vārdus ir jāuztver tieši no tāda viedokļa.

Ziņu lente
0