Politika

Lietuvas Seima deputāts: mūs nesarūgtina BelAES rezolūcijas noraidīšana

© Sputnik / Виктор ТолочкоLietuvas Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas loceklis Laurinas Kasčūns
Lietuvas Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas loceklis Laurinas Kasčūns - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
EDSO Parlamentārā asambleja noraidījusi Lietuvas ierosināto rezolūciju par Baltkrievijas AES jau pirms sesijas sākuma, taču Viļņa arī turpmāk atgriezīsies pie šī jautājuma.

RĪGA, 6. jūlijs — Sputnik. Lietuva arī turpmāk apspriedīs BelAES tēmu un nav sarūgtināta par to, ka tās ierosinātā rezolūcija par Baltkrievijas AES tika noraidīta EDSO Parlamentārās asamblejas sesijā, žurnālistiem paziņojis Lietuvas Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas loceklis Laurinas Kasčūns, informē Sputnik Lietuva.

EDSO Parlamentārā asambleja noraidījusi Lietuvas ierosināto rezolūciju par Baltkrievijas AES jau pirms sesijas sākuma Minskā, informēja Sputnik Baltkrievija. Republikas prezidents Aleksandrs Lukašenko norādīja, ka tas ir saprātīgs lēmums un aicināja Lietuvu un Latviju kopīgi īstenot AES projektu.

"Ir arī citi starptautiskie laukumi. Labi ir tas, ja šī tēma jau ir atskanējusi EDSO. Cilvēki saskaitīja, ka jūsu prezidents 15 reizes minējis vārdu "Lietuva" savā uzrunā," — teica Kasčūns. 

Politiķis ir noraidītās rezolūcijas projekta autors. Šajā dokumentā Minska aicināta reabilitēt politieslodzītos, ieviest nāves soda moratoriju, reformēt vēlēšanu sistēmu, cienīt pilsoņu tiesības uz viedokļu un salpulču brīvību, nodrošināt BelAES būvdarbu pārskatāmību un apturēt projektu, līdz tiks izpildītas prasības drošības jomā.

Politisko ekspertu un konsultantu asociācijas padomes loceklis Kirils Koktišs. - Sputnik Latvija
Eksperts: apdraud nevis BelAES, bet gan kodolatkritumu pazemes krātuve Lietuvā

Jautāts par nesenajiem Zviedrijas deputāta Kenta Harsteda pārmetumiem, kurš balsoja pret Lietuvas rezolūciju un asi kritizēja dokumentu, politiķis paziņoja, ka viņam esot grūti komentēt viņa rīcību. 

"Man ir grūti par to spriest. Iespējams, tas saistīts ar viņa vēlmi veidot savu karjeru EDSO," — viņš piezīmēja. 

Tāpat Kasčūns paziņoja, ka Lietuva saskatot arī citas problēmas Baltkrievijā. Piemēram, tie esot sabiedrisko apvienību un politisko partiju reģistrācijas noteikumi, vēlēšanu procesa pārskatāmība, nāves sods un citi jautājumi.

Iepriekš Lietuvas Seims atzina, ka Astravjecas AES celtniecība ir nedroša un apdraud Lietuvas nacionālo drošību, apkārtējo vidi un iedzīvotāju veselību.

Baltkrievijas AES - Sputnik Latvija
Lietuvas Seima spīkeris aicinājis Mūrnieci iestāties pret BelAES

Lietuva iebilst pret BelAES gandrīz kopš brīža, kad Minskā tika pieņemts lēmums par tās būvdarbiem, klāstot, ka stacija nebūšot pietiekami droša. Viļņa ir ierosinājusi aizliegt BelAES ražotās elektroenerģijas iegādi ES.

Baltkrievijas AES tiek celta sadarbībā ar Krieviju. To veidos divi energobloki, kuru kopējā jauda sasniegs 2400 megavatus. Būvdarbiem izraudzīts projekts AES-2006 — jaunākās paaudzes "3+" atomelektrostacijas tipveida projekts ar uzlabotiem tehniskajiem un ekonomiskajiem rādītājiem, kas atbilst mūsdienu, t.s. "postfukusimas" drošības normām, dabas aizsardzības un sanitāri higiēniskajiem tiesiskajiem aktiem. Baltkrievijas AES pirmā bloka rūpnieciskās ekspluatācijas sākums ieplānots 2018. gadā, otrā bloka ekspluatācija tiks uzsākta 2020. gadā.

Ziņu lente
0