Latvija izdevusi ASV Krievijas pilsoni

© Foto : Сергей Балай, БелаПАНRokudzelži. Ilustratīva fotogrāfija
Rokudzelži. Ilustratīva fotogrāfija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas vēstniecība ASV uzskata, ka Krievijas pilsoņa Jurija Martiševa arests Latvijā un ekstradīcija uz ASV ir vērtējama kā cilvēka nolaupīšana.

RĪGA, 6. jūlijs — Sputnik. Jurija Martiševa arestu Krievijas vēstniecība ASV uzskata par Krievijas pilsoņa nolaupīšanu, diplomātiskā pārstāvniecība pavēstīja RIA Novosti.

"Minēto arestu uzskatām par kārtējo Krievijas pilsoņa nolaupīšanu no ASV varasiestāžu puses, ar ko pārkāpta spēkā esošā divpusējā Vienošanās par savstarpējo tiesisko palīdzību krimināllietās, kas noslēgta 1999. gadā," — uzsvēra vēstniecība.

Diplomātiskā misija uzsvēra, ka ir informēta par situāciju un kontrolē to. Martiševam tiek sniegta konsulārā palīdzība.

"Cita starpā sarunājāmies ar viņu pa tālruni, tuvākajā laikā ieplānota konsulāro darbinieku vizīte (Martiševa — red,) uzturēšanas vietā," — norādīja vēstniecība. Patlaban viņš atrodas Aleksandrijas pilsētas (Virdžīnijas štats) cietumā.

Spānija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Spānijā pēc FIB pieprasījuma aizturēts programmētājs no Krievijas
Paziņojumā minēta prasība ASV varasiestādēm "ievērot Krievijas pilsoņa tiesības un intereses".

Mediji informē, ka Krievijas pilsoni Martiševu Savienotajām Valstīm izdevusi Latvija. Informācija par to, kādas apsūdzības viņam izvirzījušas ASV, netiek sniegta. Sākotnējie dati liecina, ka viņš tiek turēt aizdomās par kibernoziegumiem un bankas karšu īpašnieku personīgās informācijas nolaupīšanu.

Iespējams, Martiševs ir viens no hakeriem, kas aizturēti Latvijā šī gada maijā. Iepriekš ziņots, ka ASV pret šiem cilvēkiem norit izmeklēšana, viņi apsūdzēti par kibernoziegumiem.

Atgādināsim, ka savulaik jautājums par "Imantas hakera" Denisa Čalovska ekstradīciju uz ASV tika lemts vairāk nekā trīs gadus un izraisīja Ārlietu un Tieslietu ministriju konfliktu. Galu galā Čalovskis tika izdots ASV, pavadīja 10 mēnešus cietumā un atgriezās Rīgā. 

Ziņu lente
0