Aptauja: 60% britu vēlas saglabāt ES pilsonību pēc Brexit

© AFP 2023 / Daniel SORABJIФлаги Британии и Евросоюза
Флаги Британии и Евросоюза - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tāpat veiktā pētījuma rezultāti rāda, ka tikai 10% respondentu atbalsta britu valdības piedāvājumu atņemt Eiropas Savienības pilsoņiem balsstiesības karaļvalstī.

RĪGA, 2. jūlijs – Sputnik. Seši no desmit britiem vēlētos saglabāt Eiropas pilsonību pēc Brexit un pat gatavi par to maksāt, vēsta RIA Novosti ar atsauci uz izdevumu Guardian.

Tiek ziņots, ka 60% aptaujāto vēlētos saglabāt uzturēšanās, darba, mācību un brīvas pārvietošanās tiesības Eiropas Savienībā pēc Lielbritānijas izstāšanās, turklāt daudzi ir gatavi maksāt vairāk nekā 400 mārciņu (gandrīz 455 eiro) par privilēģiju saglabāšanu.

"Paradoksāli, ka viņi ir gatavi samaksāt vairāk nekā tagad (salīdzinājumā ar esošajām karaļvalsts pilsoņu iemaksām Eiropas budžetā), lai saglabātu šīs tiesības," — komentē aptaujas rezultātus LSE politisko zinātņu profesors Maikls Bruters. Viņš piebilda, ka jaunieši ir "ļoti neapmierināti" ar perspektīvām pazaudēt šīs fundamentālās pamattiesības.

Lielbritānijas un Eiropas Savienības karogi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Lielbritānijā dzīvojošie eiropieši maksās par uzturēšanās atļaujām
Pēc aptaujas datiem, 85% aptaujāto, kuri vēlās saglabāt Eiropas pilsonību, ir briti vecumā no 18-24 gadiem. Tāpat 80% londoniešu iestājas par Eiropas tiesību saglabāšanu Lielbritānijas pilsoņiem pēc valsts izstāšanās no ES.

Tāpat veiktā pētījuma rezultāti rāda, ka tikai 10% respondentu atbalsta britu valdības piedāvājumu atņemt Eiropas Savienības pilsoņiem balsstiesības karaļvalstī. 73% iestājas par šo tiesību saglabāšanu, un 48% aptaujāto piedāvā paplašināt šīs balsstiesības no vietējām vēlēšanām līdz valsts mēroga vēlēšanām.

Izdevums neprecizē, cik cilvēku piedalījās aptaujā, kā arī pētījuma veikšanas laiku.

Ziņu lente
0