Polijā varētu nojaukt 230 padomju pieminekļus

CC BY-SA 3.0 / wikipedia / American1990 / Pomnik Bohaterow w SlubicachПамятник воинам Советской Армии и Войска Польского, Польша
Памятник воинам Советской Армии и Войска Польского, Польша - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Demontētos padomju laika pieminekļus gatavs pieņemt Polijas "aukstā kara" muzejs "Podbrosko 3001", kas atrodas Padomju Armijas bijušās armijas daļas teritorijā.

RĪGA, 30. jūnijs — Sputnik. Likums par dekomunizāciju Polijā skars aptuveni 230 padomju pieminekļus, aģentūra RIA Novosti citē Polijas Nacionālās atmiņas institūta (NAI) pārstāvi Ādamu Siveku, kurš uzņēmies atbildību par memoriālo darbu.

Iepriekš Polijas parlaments pieņēma grozījumus likumā par dekomunizāciju, kas paredz aptuveni 500 "komunismu slavējošu" pieminekļu nojaukšanu. Plānots demontēt pieminekļus pēc konsultācijām ar NAI, turklāt likums neattieksies uz objektiem, kas uzstādīti kapsētās un nav izvietoti publiski.

"Mēs vērtējam, ka runa ir aptuveni par 230 pieminekļiem, kas attiecināmi uz padomju armiju," – paziņoja Siveks.

Viņš atzīmēja, ka likums attiecas arī uz poļu padomju laika pieminekļiem, un piebilda, ka "ir arī nelegālie pieminekļi ukraiņu nacionālistiem un vācu pieminekļi, taču to skaits nav liels". 

NAI pārstāvis norādīja, ka patlaban sastādīts "tehnisks, neobligāts saraksts". Siveks precizēja, ka vietējām pašvaldībām sadarbībā ar NAI gada laikā būs jāpieņem lēmums par to, kādi pieminekļi to teritorijā ir demonstējami pēc tam, kad likumu būs parakstījis prezidents.

Polijas karogs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Polijā sākusies padomju karavīriem veltītā pieminekļa restaurācija

NAI vadītājs Jaroslavs Šareks pavēstīja, ka demontētie padomju laika pieminekļi tiks izvietoti aukstā kara muzejā "Podbrosko 3001", kas atrodas Polijas ziemeļrietumu rajonā. Muzejs atrodas Padomju Armijas bijušās armijas daļas teritorijā, kur savulaik tika glabāti kodolieroči. Ekspozīcijas platība aizņem 300 hektārus – kazarmu un divas kodolieroču noliktavas.

Krievijas Valsts domes deputāts, "Taisnīgā Krievija" frakcijas vadītāja vietnieks Oļegs Nilovs ierosinājis Polijai veikt Lielā Tēvijas kara gados Polijas teritorijā apglabāto padomju karavīru ekshumāciju un nogādāt viņu mirstīgās atliekas Krievijā.

Krievijas Ārlietu ministrija norādīja, ka lēmums pieskaņots Lielā Tēvijas kara sākuma dienai un to var nosaukt tikai par kaunpilnu ņirgāšanos par kritušo piemiņu.

"Tiem, kas turpina "karot" ar pieminekļiem, jāsaprot, ka viņi provocē tālāku Krievijas un Polijas attiecību saasināšanos," – uzsvērts ministrijas paziņojumā.

Pie tam Polijā kopš 2009. gada stājies spēkā liegums uzglabāt, izplatīt vai tirgot priekšmetus ar komunistisko simboliku. Par tā pārkāpumu paredzēts naudas sods vai brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem. Pie tam iespējama šādu priekšmetu pielietošana izglītojošiem vai mākslinieciskiem mērķiem.

Ziņu lente
0