Lidmašīnu pārtveršana virs Baltijas jūras: Maskava pieprasa dialogu

© Sputnik / Валерий Мельников / Pāriet pie mediju bankasIznīcinātājs Su-27. Foto no arhīva
Iznīcinātājs Su-27. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Politisku paziņojumu līmenī lidojumu drošības jautājumu virs Baltijas jūras izkustināt neizdosies, ir pārliecināta Krievija.

RĪGA, 30. jūnijs — Sputnik. Maskava pieprasa Krievijas un NATO militārpersonu sistemātisku dialogu incidentu riska samazināšanai virs Baltijas jūras, pavēstīja Krievijas pastāvīgais pārstāvis NATO Aleksandrs Gruško. Savukārt Ziemeļatlantijas alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs apgalvo, ka pārtveršanas pasākumi neapdraudot situāciju reģionā, pateicoties to profesionālai izpildei.

Американский истребитель F-16 - Sputnik Latvija
Krievijas Su -27 "padzinis" NATO iznīcinātāju no Šoigu lidmašīnas

NATO un Krievijas kara lidmašīnu bīstamas tuvošanās gadījumi Baltijas jūras gaisa telpā kļuvuši ievērojami biežāki. Pēdējā laikā plašu atbalsi guva incidents, kura laikā iznīcinātājs F-16 mēģināja tuvoties lidmašīnai, kurā atradās Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu. Jūras aviācijas iznīcinātāja Su-27 pilots, kas pavadīja Šoigu uz Kaļiņingradu, demonstrēja bruņojumu NATO pilotam. Rezultātā F-16 attālinājās no Krievijas amatpersonas lidmašīnas.

Ar paziņojumiem nepietiek

Aleksandrs Gruško uzsvēra, ka NATO nevēlēšanās paplašināt dialogu ar Krieviju veidojas tikai politisku iemeslu dēļ.

"NATO politisku iemeslu dēļ nav gatava dziļākam dialogam, un pastāvīgi apgalvo, ka tas nozīmētu Krievijas un NATO Padomes atgriešanos pie "ierastā darba". Taču jebkurā gadījumā NATO nāksies pieņemt lēmumu. Ja viņi patiešām ir ieinteresēti sākt reālu darbu ar mums, lai samazinātu militāro risku, bez militārpersonu sistemātiska dialoga neiztikt," — Gruško paziņoja RIA Novosti.

Krievijas pastāvīgais pārstāvis NATO atzīmēja, ka politisku paziņojumu līmenī šo jautājumu izkustināt neizdosies.
"Pastāv liels skaits aspektu, ar kuriem jānodarbojas cilvēkiem, kuri saprot, par ko runā, — tie ir gan jūrnieki, gan lidotāji, gan speciālisti gaisa satiksmes pārvaldes jomā," — paskaidroja Gruško.
Viņš pauda nožēlu, ka NATO darbības joprojām nesniedzas tālāk par apgalvojumiem, ka alianse ir ieinteresēta samazināt spriedzi.

Procedūras mēdz būt dažādas

Pentagons - Sputnik Latvija
Krievijas AM pārtrauc sadarbību ar Pentagonu Sīrijā

Savukārt NATO uzskata, ka aizvien biežāk novērojamie kara lidmašīnu tuvināšanās gadījumi drošību virs Baltijas neietekmē. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs paziņojis, ka lielākā daļa pārtveršanas pasākumu tiek veikti profesionāli un droši.

"Abas puses lielāko daļa pārtveršanas pasākumu Baltijas jūras reģionā izpilda profesionāli un droši. Nevajag jaukt pārtveršanu — lidmašīnu identifikācijas parasto procedūru ar bīstamām situācijām," — teica Stoltenbergs Briselē pirms NATO valstu aizsardzības ministru sēdes.

Pēc alianses ģenerālsekretāra domām, lidmašīnas pārtveršana ir parasta procedūra.

"Taču dažkārt tie tiek veikti neprofesionāli un rada briesmas. Tāpēc mēs izvērtējam iespējas palielināt drošību Baltijas jūras reģionā," — paskaidroja Stoltenbergs.

Krievijas Aizsardzības ministrija jau vairākkārt ir norādījusi, ka visi Krievijas lidmašīnu lidojumi virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem norit atbilstoši starptautiskajiem noteikumiem.

Ziņu lente
0