Ukraina uzskata, ka "Ziemeļu straume 2" ir Krievijas enerģētiskais ierocis

© Sputnik / Evgeny KotenkoUkrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Andrejs Parubijs. Foto no arhīva
Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Andrejs Parubijs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Augstākās Radas spīkera domām, projekts ir bīstams ne tikai no ekonomiskā un politiskā viedokļa, bet arī militārajā aspektā, jo ienesīs Maskavai naudu, ko iespējams atvēlēt "agresīvās karadarbības pastiprināšanai" Ukrainā.

RĪGA, 28. jūnijs — Sputnik. Ukrainas Augstākās Radas spīkeris Andrejs Parubijs nodēvējis projektu "Ziemeļu straume 2" par Krievijas "jaunāko enerģētisko ieroci".

Pēc viņa vārdiem, Maskavai projekts ienesīs kolosālus papildu līdzekļus, ko iespējams atvēlēt "agresīvās karadarbības pastiprināšanai" Ukrainā. Tiklīdz Krievijai parādīsies alternatīvs ceļš gāzes piegādēm uz Eiropu, tā iebrukšot kaimiņvalsts teritorijā.

"Ukrainas drošība, tostarp arī enerģētiskā, nav atdalāma no Eiropas drošības. Patlaban strādājam, lai dotu atsparu jaunākajam Krievijas enerģētiskajam ierocim — ne vien ekonomiski un politiski, bet arī militāri bīstamajam Nord Stream 2", — Parubija vārdus preses konferencē Kijevā citēja RIA Novosti.

Iepriekš Ukrainas prezidents Petro Porošenko nosaucis "Ziemeļu straumi 2" par Krievijas atriebību.

 "Tas ir ļoti nopietns Krievijas veidots apdraudējums Ukrainai, kura galvenais mērķis nebūt nav ekonomisks vai enerģētisks, mērķis ir atņemt Ukrainai divus miljardus dolāru, ko tā saņem par tranzītu," — viņš skaidroja intervijā vietējiem telekanāliem.

Pagājušajā nedēļā Ukrainas kompānija "Naftogaz" aicināja ASV prezidentu Donaldu Trampu pēc iespējas ātrāk ieviest sankcijas pret visām kompānijām, kas varētu potenciāli iesaistīties projektā "Ziemeļu straume 2".

Pagājušā gada martā vairāku ES valstu politiķi, ieskaitot Čehiju, Igauniju, Ungāriju, Latviju, Poliju, Rumāniju, Slovākiju un Lietuvu iesnieguši savus iebildumus pret gāzes vada būvniecību savā vēstulē Eiropas Komisijas vadītājam Žanam Klodam Junkeram. Piemēram, Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite norādījusi, ka "nedz Nord Stream, nedz Nord Stream 2 nekad nav bijuši un nebūs tīri ekonomiskie projekti, runa ir par politiku un ietekmi".

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Rinkēvičs paskaidrojis, kāpēc Latvija atsakās no "Ziemeļu straumes 2"

Šī gada aprīlī Latvijas valdība atteicās no jebkādas dalības projektā. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs paskaidroja, ka "Ziemeļu straume 2" apdraudot valsts drošību un neatbilstot tās ekonomiskajām interesēm. Ventspils mērs Aivars Lembergs norādīja, ka atteikšanās no dalības projektā Latvijai maksājusi 40% Krievijas tranzīta. Rinkēvičs noraidīja Lemberga apsūdzības, nosaucot tās par spekulācijām.

Pagājušajā nedēļā, nemot vērā valdības negatīvo viedokli jautājumā par Latvijas un tās biznesa struktūru dalību gāzes vada "Ziemeļu straume 2" projekta īstenošanā, uzņēmumi Noord Natie Ventspils Terminals un AS Baltijas ekspresis lūdza kompensēt negūto peļņu, taču valdības preses dienests paziņoja, ka valsts nevienam neko neesot parādā par projektu.

Ziņu lente
0