Vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju vēlas, lai tiek izveidota vienota ES armija

© AFP 2023 / Frederick FlorinEiropas korpusa karavīri ar ES karogu. Foto no arhīva
Eiropas korpusa karavīri ar ES karogu. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Visaktīvākais ES vienotās armijas izveides idejas atbalsts ir Nīderlandē un Beļģijā, un vismazākais Lielbritānijā un Zviedrijā.

RĪGA, 25.jūnijs — Sputnik. Vienotas ES armijas izveidošanu atbalsta 59% Latvijas iedzīvotāju, Igaunijā tādi ir 48% un Lietuvā 71%, vēsta RIA Novosti ar atsauci uz Eurobarometer aptaujas datiem.

Vidēji Eiropas Savienības valstīs 55% iedzīvotāju atbalsta ES armijas izveidošanu.

Nīderlandē un Beļģijā par šo ideju izteicās 74% respondentu, Lietuvā 71%. Tieši šajās valstīs iedzīvotāji nodemonstrēja visaugstāko ieinteresētību kopējā armijā.

Viszemākais šīs idejas popularitātes līmenis izrādījies Lielbritānijā (39%) un Zviedrijā, kur šis rādītājs ir mazliet augstāks (40%).

Par vienotas drošības un aizsardzības politikas izveidošanu ES vidēji izteicās 75% aptaujāto.

Lietuvā un Luksemburgā šādu politiku atbalstīja 87% iedzīvotāju, Vācijā 84%, Igaunijā un Latvijā 83%, Zviedrijā 59%. Valstu sarakstu noslēdz Austrija, kur par šīm idejām izteicās 57% aptaujāto.

Pēc Krievijas Stratēģisko pētījumu institūta galvenā padomnieka Vladimira Kozina viedokļa, galveno ES vienotās armijas izveides iemeslu Eiropa noklusē. Dažus gadus atpakaļ viņi atvērti runāja par pretošanās nepieciešamību Krievijai, pēc tam tika paziņota terorisma un nelikumīgās migrācijas apkarošanas tēma. Taču par galveno mērķi, par kuru nerunā, politologs uzskata atteikšanās mēģinājumu no pārliekās militārās un militāri tehniskās ASV ietekmes Eiropā.

Ziņu lente
0