EK vēlas sniegt Rail Baltica trešdaļu no pieprasītajiem līdzekļiem

CC0 / pixabay / Dzelzceļš
Dzelzceļš - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
EK piedāvā investēt 2,7 miljardus eiro 152 transporta projektos, liela daļa šīs naudas tiks novirzīta Eiropas dzelzceļu tīkla attīstībai.

RĪGA, 25.jūnijs — Sputnik. Eirokomisija (EK) piedāvā novirzīt transeiropas dzelzceļam Baltijas valstīs trešdaļu no pieprasītā finansējuma — pieprasīto 313,3 miljonu eiro vietā plānots sniegt finansējumu 110 miljonu 471 tūkstoša eiro apmērā, vēsta Sputnik Lietuva ar atsauci uz "Ļitovskij kurjer".

Lietuvai plānots sniegt 98,37 miljonus eiro, Latvijai 6 miljonus 951 tūkstoti eiro, un Igaunijai 5,15 miljonus eiro.

Dzelzceļš. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Kijeva vēlas palaist vilcienu uz Tallinu un pievienoties Rail Baltica
Eiropas Infrastruktūras tīklu instrumenta ietvaros EK piedāvā investēt 2,7 miljardus eiro 152 transporta projektiem. Lielākā daļa līdzekļu, jeb 1,8 miljardi eiro, tiks novirzīti Eiropas dzelzceļu tīkla attīstībai.

Piedāvāto risinājumu par finansēšanu 6.jūlijā ir jāapstiprina ES valstīm, kuras ir Eiropas Infrastruktūras tīklu instrumenta koordinēšanas komitejas locekles. Plānots, ka EK pieņems oficiālu lēmumu jūlija beigās.

Atgādināsim, ka pagājušajā nedēļā Igaunijas parlaments ratificēja vienošanos par Rail Baltica dzelzceļa maģistrāles būvniecību.

730 kilometrus garajam Rail Baltica dzelzceļam ir jāsavieno Rietumeiropas valstis ar Baltijas valstīm caur Varšavu, Viļņu, Kauņu, Rīgu, Tallinu un tālāk, ar prāmja palīdzību, ar Somiju. Trases garums Igaunijā ir apmēram 300 kilometri, Lietuvā 360 kilometri un Latvijā nedaudz vairāk par 300 kilometriem. Maģistrāles būvniecības beigas tiek gaidītas ne agrāk kā 2022.gadā.

Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis un Somijas valdības vadītājs Juha Sipile - Sputnik Latvija
Kučinskis piedāvājis Somijai kļūt par Rail Baltica akcionāru
Iepriekš starptautiskajā dzelzceļu forumā Rail Baltica Global Forum 2017 kompānijas Ernst and Young partneris paziņoja, ka Rail Baltica projekta izdevumi sastādīs ap sešiem miljardiem eiro.

Daļu, no kopējām izmaksām, kuras sastādīs apmēram sešus miljardus eiro, 4,6 miljardus eiro varētu segt ES, un pārējos 1,154 miljardus eiro būs jāapmaksā Baltijas valstīm.

Saskaņā ar pirmajiem aprēķiniem, Igaunijā projekts maksās 1,346 miljardus eiro (nacionālā finansējuma daļa ir 268 miljoni eiro), Latvijā 1,968 miljardi eiro (393 miljoni eiro) un Lietuvā 2,473 miljardi eiro (493 miljoni eiro).

Ziņu lente
0