Tillersona jaunais plāns Krievijas jautājumā

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasKrievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova un ASV valsts sekretāra Reksa Tilersona tikšanās
Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova un ASV valsts sekretāra Reksa Tilersona tikšanās - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mediji uzzinājuši par ASV valsts sekretāra Reksa Tillersona jauno plānu attiecību uzlabošanai ar Krieviju. No Obamas stratēģijas tas atšķiras ar to, ka neparedz pastāvīgu atbalstu Austrumeiropas valstīm, kas robežojas ar Krieviju.

RĪGA, 20. jūnijs — Sputnik. ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija izstrādājusi jaunu plānu mijiedarbībai ar Krieviju, vēsta portāls BuzzFeed, atsaucoties uz valsts sekretāra Reksa Tillersona slepenu dokumentu.

Plānā ar mērķi veidot "konsktruktīvas darba attiecības" ar Maskavu iekļauti trīs punkti.

"Patlaban ASV un Krievijas attiecības ir grāvī. Mēs vēlamies pārliecināties par to, ka tās netiks aizskalotas kanalizācijā," — portālam paziņoja informācijas avots ASV Valsts departamentā.

Tilersona plāna pirmais punkts pauž, ka nepieciešams atturēt Maskavu no "agresīvām darbībām" pret Savienotajām Valstīm, jo tas ir neproduktīvi abām pusēm, kā arī likt saprast, ka Vašingtona atbildēs uz darbībām, kas neatbilst valsts interesēm, piemēram, uz "Talibana" atbalstu Afganistānā.

Pentagons - Sputnik Latvija
Krievijas AM pārtrauc sadarbību ar Pentagonu Sīrijā

Otrais punkts paredz mijiedarbību ar Maskavu jautājumos, kas skar ASV stratēģiskās intereses, ieskaitot konfliktu Sīrijā, strauji augošo KTDR kodolieroču programmu, kiberdrošību un kiberspiegošanu, paziņoja ierēdnis.

Piemēram, Tillersons vēlas atrisināt problēmu, kas saistīta ar Krievijas un KTDR tirdzniecības apjomu pieaugumu, lai piespiestu Ķīnu pārtraukt ogļu eksportu no Ziemeļkorejas. ASV valsts sekretārs plāno arī uzlabot koordināciju ar Krieviju ISIS (vairākās pasaules valstīs aizliegta teroristiska organizācija) apkarošanai. Tiesa, amatpersona piebilda, ka valsts sekretārs vēl nav izpratis, kā to panākt.

Saskaņā ar Tillersona plāna trešo punktu, nepieciešams panākt "stratēģisku stabilitāti" attiecībās ar Krieviju — ambiciozs vispārināts jēdziens, kas aptver virkni ilgtermiņa ģeopolitisko plānu, raksta mediji.

Vācijas ārlietu ministrs Zigmārs Gabriels - Sputnik Latvija
Vācijas ĀM: ASV vajadzētu labot kļūdas attiecībās ar Krieviju

Bijušais ASV vēstnieks Ukrainā Stīvens Pīfers vērtē, ka Tillersona plāns atgādina četru punktu stratēģiju, ko Obamas administrācija izstrādāja 2015. gadā, kad krīze Ukrainā neļāva atjaunot attiecības ar Krieviju.

Pie tam nav saprotams, kāda būs Trampa attieksme pret Tillersona plānu — iespējams, viņš plāno lielāku darījumu ar Maskavu, lai demonstrētu cieņu pret Maskavas ietekmes sfēru Austrumeiropā, atzīmē izdevums.

Taču jaunās administrācijas plāna galvenā atšķirība no Obamas laiku stratēģijas ir tā, ka plānā nav paredzēts pastāvīgs atbalsts Krievijas kaimiņvalstīm. Obamas stratēģija paredzēja atbalstu Centrālās un Austrumeiropas valstīm "demokrātijas uzbūvei", kā arī, pateicoties NATO paplašināšanai austrumu virzienā, alianses ātrās reaģēšanas spēki jau 2015. gadā tika dislocēti Polijā.

Valsts departamenta amatpersona apgalvoja, ka ASV joprojām atbalstīs Austrumeiropu, lai arī tas nav minēts jaunajā plānā. Par to liecina arī valsts sekretāra piezīmes budžetam veltītajās debatēs Senātā jautājumā par saistībām atbalstīt "Eiropas valstis, kas visvairāk pakļautas Krievijas iejaukšanās riskam."

ASV militārās tehnikas dislokācija pie Darbasijas ciema Sīrijā - Sputnik Latvija
Mediji: Baltais nams pieprasa militāro darbību paplašināšanu Sīrijā

Jāpiebilst, ka jauno plānu sastādījis Tillersons un viņa padotie Valsts departamentā, nevis Baltais nams, kā tas notika Obamas administrācijas laikā.

Baltā nama pārstāvis, kam bija pazīstams plāna sastādīšanas process, paziņojis izdevumam, ka sākotnēji dokumentu sastādīja vecākā speciāliste Krievijas un Eiropas lietās Fiona Hila, taču procesa gaitā Tillersons pats uzņēmies tālāko darbu pie plāna.

"Jaunais plāns ir viņa personīgā viedokļa rezultāts, kas tapis pēc daudzām brokastīm kopā ar prezidentu, kā arī Valsts departamenta stratēģiskās plānošanas direktoru Braienu Huku. Tilersona nestandarta ietekme uz dokumentu, ko pie tam atbalstīja Baltā nama amatpersonas, tostarp aizsardzības ministrs Džeimss Matiss, demonstrē jauno varas dinamiku Trampa administrācijā," — vēsta portāls.

Ziņu lente
0