Krievija novērtējusi ASV tīšo uzbrukumu Sīrijas lidmašīnai

© Sputnik / Валерий Мельников"Sasistā klusuma lauskas", fotoreportāža no Sīrijas
Sasistā klusuma lauskas, fotoreportāža no Sīrijas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Starptautiska koalīcija apstiprinājusi, ka ASV kara lidmašīna notriekusi Sīrijas lidmašīnu Su-22 Tabkas pilsētas apkaimē.

RĪGA, 19. jūnijs — Sputnik. Krievijas Federācijas Padomes Starptautiskās komitejas priekšsēdētājs Konstantīns Kosačovs uzskata, ka ASV un starptautiskās koalīcijas spēki ar nodomu notriekuši Sīrijas GKS lidmašīnu, turklāt tamlīdzīgas provokācijas iespējamas arī turpmāk.

"Tas bija izdarīts ar nodomu, tas ir mēģinājums nodemonstrēt, kurš ir "saimnieks mājās"," — RIA Novosti citēja Kosačova vārdus intervijā radiostacijai "Vesti FМ".

Pēc viņa domām, rietumu koalīcijas pārstāvjus kaitina fakts, ka gada laikā viņu operācija Sīrijā nav devusi konkrētus rezultātus, un ISIS tikai nostiprinājusi savas pozīcijas. Viņš atzīmēja, ka Krievijas GKS iesaistīšanās cīņā pret teroristiem Sīrijā mainījusi situāciju pašos pamatos.

"Viņu pašreizējā līnija — centieni parādīt sevi kā līderus cīņā ar teroristiem, Krieviju parādīt kā valsti, kas vēlas saglabāt pašreizējo režīmu," — uzsvēra senators. Pēc viņa domām, "tas viss ir baltiem diegiem šūts". Politiķis norādīja, ka koalīcijas uzbrukums Sīrijas GKS lidmašīnai "visu ir nolicis savās vietās" — Krievija cīnās ar teroristiem, bet koalīcija risina savus uzdevumus, kas saistīti ar Bašara Asada režīma gāšanu.

Kosačovs uzskata, ka tamlīdzīgas provokācijas iespējamas arī turpmāk. Senators atzīmēja, ka "ASV atkal un atkal atkāpjas no dabiskā un neizbēgamā lēmuma sēsties pie pārrunu galda un izlemt, kas pieder pie teroristiskajiem grupējumiem". Pēc politiķa domām, centieni nomainīt režīmu nevis cīnīties ar teroristiem paildzina ISIS un citu teroristisko grupējumu dzīvi Sīrijas teritorijā.

Traucēt cīņā ar ISIS

Iepriekš ASV vadītās starptautiskās koalīcijas štābs apstiprināja, ka ASV kara lidmašīna notriekusi Sīrijas lidmašīnu Su-22 Tabkas pilsētas apkaimē.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins - Sputnik Latvija
Krievija ASV triecienus Sīrijā uzskata par agresiju pret suverēnu valsti

"Pl. 18.43 pēc vietējā laika Sīrijas režīma lidmašīna Su-22 nometa bumbas netālu no SDF pozīcijas. Saskaņā ar pašaizsardzības noteikumiem, to nekavējoties notrieca amerikāņu iznīcinātājs F/A-18E Super Hornet," — teikts štāba ziņojumā.

Sīrijas Aizsardzības ministrija informēja, ka SAR GKS lidmašīna notriekta laikā, kad tā pildīja uzdevumu pret ISIS.

Sīrijas AM pauda uzskatu, ka koalīcijas darbības apstiprina to, ka "viņi koordinē savas darbības ar ISIS."

"Viņu darbības cenšas apturēt Sīrijas armiju un tās sabiedrotos cīņā pret terorismu laikā, kad mūsu armija un sabiedrotie gūst ievērojamus panākumus," — teikts Sīrijas AM paziņojumā.

Karadarbība pret Sīriju

Krievijas senators Aleksejs Puškovs uzskata, ka ASV, notriecot Sīrijas lidmašīnu, īstenojušas jaunu kara aktu pret Sīriju.

"Notriecot Sīrijas Su-22 debesīs virs Rakas ASV īstenojušas jaunu kara aktu pret Sīriju. Kāda "aizsardzība"?? Raka ir Sīrijas, nevis Amerikas pilsēta," — viņš raksta savā mikroblogā Twitter.

7. aprlī ASV izdarīja raķešu triecienu aerodromam Sīrijā, no kura it kā esot noticis uzbrukums ar ķīmiskajiem ieročiem. Pentagons ziņoja, ka raķešu trieciens mērķēts uz Šairata aerodromu Homsas provincē. Informācija liecina, ka trieciens izdarīts ar spārnotajām raķetēm, ar ko bruņoti ASV JKS kuģi. Pentagons norādīja, ka palaistas 59 raķetes.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ASV uzbrukumu Sīrijai nosauca par agresiju pret suverēnu valsti pretēji starptautiskajām tiesiskajām normām, pie tam ar izdomātu ieganstu, informēja viņa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs. Šis Vašingtonas solis kaitē tās attiecībām ar Krieviju un rada nopietnu šķērsli terorisma apkarošanai paredzētās starptautiskās koalīcijas izveidē, uzsvēra Peskovs.

Ziņu lente
0