Igors Ļevitins: pienācis laiks izvēlēties starp konfrontāciju un dialogu

© Sputnik / Sergey MelkonovKrievijas prezidenta palīgs Igors Ļevitins
Krievijas prezidenta palīgs Igors Ļevitins - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par nepieciešamību izvēlēties un sākt attiecību celšanu ar Maskavu paziņoja Baltijas foruma dalībniekiem Rīgā Krievijas prezidenta palīgs Igors Ļevitins.

RĪGA, 28. maijs — Sputnik. Pasaule tuvojās bīstamai līnijai, saasinājās attiecības starp Krieviju un Rietumiem, un no ekspertiem ir atkarīgs, kā tās tiks nokārtotas, Krievijas prezidenta palīga Igora Ļevitina teikto Baltijas forumā Rīgā citē RIA Novosti.

"Viena no Maskavas prioritātēm — konstruktīvs dialogs ar Vašingtonu, no tā ir atkarīgs Sīrijas problēmu risinājums un cīņa pret terorismu," — teica Ļevitins.

"Visas problēmas nevar atrisināt, bet soli pa solim jāiet prom no bīstamas līnijas. Ir jāizvēlas, vai nu vēl vairāk padziļināt spriedzi, vai tomēr jāsāk celties no viszemākā punkta Krievijas un Rietumu attiecībās, kuru esam sasnieguši," — aicinājis Krievijas prezidenta palīgs.

Ainārs Šlesers - Sputnik Latvija
Ainārs Šlesers: tikai ekonomiska partnerība ir stabilitātes garants

Latvijas uzņēmuma Euro Rail Trans līdzdibinātājs un valdes loceklis, bijušais Latvijas vicepremjers un bijušais Rīgas mērs Ainārs Šlesers, kas piedalījās forumā, uzskata, ka tikai ekonomiskā sadarbība varētu būt stabilitātes garantija. Viņš pārrunājās ar Krievijas Federācijas prezidenta palīgu Igoru Ļevitinu par Krievijas kravu tranzīta perspektīvām Latvijā un Baltijas reģionā kopumā. Uzņēmējs vērsies arī pie ASV bijušas kongresmenes Elenas Taušeres ar lūgumu palīdzēt Latvijai iegūt ASV konteineru kravu tranzīta kravas plūsmu.

Ainārs Šlesers bija viens no nedaudziem spīkeriem Baltijas forumā, kas neskāra politiskās nesaskaņas un iestājās par konkrētu sadarbības projektu attīstību un pragmatiskām attiecībām ar Krieviju.

Kā informēja Sputnik Latvija, starptautiskā "Baltijas foruma" Rīgā bijušais ASV vēstnieks PSRS Džeks Metloks paziņojis, ka aug kodolkara risks.

"Tāds karš nav risinājums. Ko mēs darām, lai to nepieļautu? Vai mēs varam nepieļaut kodolkaru? Gan NATO, gan Krievijas politiskajiem līderiem ir jāizprot, kas kaitina puses. ASV un Krievijai pieder 90% vispasaules kodolieroču arsenāla. Domstarpību saasināšanās aukstajā karā nes globālus draudus, un risinājums šajā gadījumā ir atkarīgs gan no Krievijas, gan NATO," — Baltijas foruma viesiem pauda Džeks Metloks.

Savukārt Brenta Skoukrofta vārdā nosauktā Starptautiskās drošības centra vadītāja vietniece, bijusī ASV Kongresa locekle un transatlantiskās organizācijas Atlantic council līdere Elena Taušere norādīja, ka konflikta eskalācija ir loģisks process.

"Amerikāņi pie mums ir ļoti sakaitināti — mēs redzējām Krievijas iejaukšanos daudzos procesos, tostarp Krievijas hakeru iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās, un notiek izmeklēšana," — skaidroja Taušere. Viņa tomēr piebilda, ka pretrunas iespējams izlīdzināt NATO un Krievijas pārrunās.

Starptautiskā konference "Baltijas forums" Latvijā notiek 22. reizi. Forumā Rīgā piedalās vairāk nekā 300 politiķi un Latvijas, Krievijas, ASV, kā arī vairāku ES valstu vadošo aprindu pārstāvji.

Ziņu lente
0