Kijeva nobijusies no "Yandex. Sastrēgumi" izmantošanas riska Krievijas uzbrukumam

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasSastrēgums. Foto no arhīva
Sastrēgums. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sociālo tīklu lietotāji uztvēruši Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes paziņojumus par to, ka Krievija varētu izmantot "Yandex. Sastrēgumi" uzbrukumam.

RĪGA, 18. maijs — Sputnik. Krievija varētu izmantot "Yandex" servisus, piemēram, "Yandex. Sastrēgumi" un "Yandex. Navigators" uzbrukuma plānošanai Ukrainai, vēsta "Ukrinform".

"Yandex servisos, piemēram, "Yandex. Sastrēgumi", "Navigators" tiešaistes režīmā ienāk informācija par ceļu stāvokli, caurlaides spēju un ceļu noslogotību Ukrainas teritorijā. Ja jāizplāno kāds uzbrukums, izrāviens vai kādas citas darbības, labāku situāciju neizdomāsi. Nav vajadzīga aģentūra un izlūki, pat pavadoņi nav vajadzīgi. Mēs visu ziņojam paši," — paziņoja Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes Informācijas drošības dienesta vadītājs Valentīns Petrovs.

Petrovs uzskata, ka sankcijas pret Krievijas uzņēmumiem, kas ieviestas ar NDAP neseno lēmumu, būtu nācies noteikt jau iepriekš, lai uzlabotu valsts drošību.

Šie paziņojumi radījuši īstu neizpratnes vilni sociālajos tīklos.

"Vai tu re kā! Izrādās, Yandex.Sastrēgumus aizliedza, jo krievu tankisti, iebraukuši Kijevā, zinās, kā apbraut sastrēgumus!))," — raksta Vladimir Kornilov‏ tīklā Twitter.

Krievijas senators Aleksejs Puškovs - Sputnik Latvija
Krievijas senators komentējis interneta resursu bloķēšanu Ukrainā

"Kijeva uzskata, ka KF varētu izmantot Yandex.Sastrēgumus uzbrukumam Ukrainai. Es nevaru uzbrukumu pa Sadovij pabeigt, kāda tur Kijeva…" — brīnās lietotājs no Maskavas.

"Kijeva pieļāvusi Yandex.Sastrēgumu lietošanu uzbrukuma plānošanai. Sastrēgumus Kijevā redzējis neesmu, taču Maskavā tie tankus noteikti apturēs," — raksta flenov.

"Ak tu, Kungs, iedomājos krievu tankistu maršā, kurš ieslēdz Yandex.Sastrēgumus," — raksta @zarde2006.

Iepriekš Ukrainas prezidents Petro Porošenko apstiprinājis Nacionālās drošības un aizsardzības padomes lēmumu par Krievijas fizisko un juridisko personu saraksta paplašināšanu, uz kurā iekļautajām personām attiecinātas sankcijas. Tostarp Ukraina attiecina sankcijas pret virkni Krievijas mediju, turklāt valstī bloķēta piekļuve sociālajiem tīkliem "VKontakte" un "Odnoklassniki", kā arī resursiem Yandex un Mail.ru. Rīkojums stājies spēkā 17. maijā. Lēmums radījis sašutumu sociālo tīklu lietotāju vidū Ukrainā.

VKontakte - Sputnik Latvija
Ukraiņiem aizliedza pieeju sociālajiem tīkliem VKontakte un Odnoklassniki

Pie tam Ukrainas Interneta asociācijas priekšsēdētājs Aleksandrs Fedijenko paskaidrojis, ka tuvākajā laikā lēmumu īstenot nav iespējams, tai nepieciešamas būtiskas finanses, laiks interneta piekļuves tīklu pārbūvei. Kāda Ukrainas interneta provaidera līdzīpašnieks Vladimirs Sidorenko pieļāva, ka lēmumu par Krievijas sociālo tīklu bloķēšanu iespējams viegli apiet ar vpn-servisu, proxy-serveru un citu tehnisko paņēmienu palīdzību.

Savukārt Porošenko paziņoja, ka Kijeva esot gatava izvērtēt lēmumu par Krievijas vietņu bloķēšanu, kad beigšoties "Krievijas agresija".

Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Aleksandrs Turčinovs jau paziņojis, ka sociālā tīkla Facebook darbs ir pārskatāms, taču arī tur esot Krievijas specdienesti.

Maskava jau vairākkārt ir informējusi, ka nav iejaukta Ukrainas iekšējā konfliktā un nav iesaistīta notikumos Donbasā, turklāt vēlas, lai Ukraina pārvarētu politisko un ekonomisko krīzi.

Ziņu lente
0