Izgāztuves vērts: Eiropas Savienībā aicina saudzēt ēdienu

© Foto : pixabayPārtikas produkcija. Foto no arhīva
Pārtikas produkcija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Katru gadu ES bez vajadzības tiek saražoti aptuveni 88 miljoni tonnu pārtikas, precīzāk sakot ēdienu klani tiek izmesti izgāztuvēs, tai skaitā dēļ "derīguma termiņa" marķējuma.

RĪGA, 17.maijs — Sputnik. Eiropas Parlaments apstiprināja rezolūciju, kura aicina kārtīgi izpētīt produktu marķējumu ar uzrakstiem "derīgs līdz" un "ieteicams līdz", lai neizmestu lieki ēdienu tonnas, vēsta Sputnik Igaunija ar atsauci uz Eiropas Parlamenta mājas lapu.

88 miljoni tonnu ēdiena izgāztuvē

Dārzeņi un augļi - Sputnik Latvija
Vāc parakstus par PVN samazināšanu veselīga uztura pārtikai

Pēc savas būtības, rezolūcijai nav likumdošanas rakstura, taču par tās atbalstu nobalsoja vairākums deputātu, kuri aicina Eiropu nopietni aizdomāties par paviršu attieksmi pret produktiem, kā rezultātā ES katru gadu tiek izniekoti 88 miljoni tonnu pārtikas.

Turklāt šo produktu ražošana un iznīcināšana noved pie CO2 izmetumiem 170 miljonu tonnu apmērā.

Deputātu apstiprinātās rezolūcijas galvenais mērķis ir panākt, lai līdz 2025.gadam par 30% samazināt neizmantoto produktu daudzumu, un līdz 2030.gadam samazināt pārtikas izniekošanu ES par 50%.

Nost ar etiķetēm

Tāpat dokuments piedāvā uzmanīgi izpētīt jautājumu, kas skar marķējumu "ieteicams līdz" un "derīgs līdz", lai ieviestu skaidrību šo etiķešu nozīmē un paziņot pareizu informāciju sabiedrības plašajām rindām.

Vēl viens Eirokomisijas uzdevums būs atcelt esošos ierobežojumus pārtikas ziedošanai, kura nepieciešamības dēļ ir jāizdara atbilstošus likuma grozījumus aprites nodoklim.

"Attīstītās valstīs pārtikas produkti tiek izniekoti, visbiežāk tas notiek, pārtikas piegādāšanas patērētājiem līmenī. Atbildība par šīs problēmas risināšanu gulstas uz mūsu visu pleciem. Mans ziņojums aicina koordinēt darbību marķēšanas jomā, jo lielākā daļa patērētāju nesaprot tik labi frāžu "ieteicams līdz" un "derīgs līdz" nozīmi. Tāpat mums ir jānovērš noteikumu nepilnības, kuras padara sarežģītu pārtikas ziedošanas procesu, " paziņoja deputāte no Horvātijas Btļana Borzana.

Beigās par "pārtikas" rezolūciju nobalsoja 623 deputāti, 20 atturējās un 33 bija pret.

Tagad Eiropas Komisijai nāksies izvērtēt, vai derīguma termiņu uzrakstu atcelšana uz pārtikas produktiem varēs nest jūtamu labumu rūpīgākai attieksmei pret ēdienu, neradot draudus cilvēku veselībai.

Eiropa "ēd" pesticīdus

Kā iepriekš ziņoja Sputnik Igaunija, gandrīz visa lauksaimniecības produkcija, kura tiek pirkta un apēsta Eiropā, tostarp Igaunijā, satur veselībai kaitīgo pesticīdu atlieku daudzumu.

Saskaņā ar 2015.gada datiem, zinātnieki veica rūpīgu ķīmisko analīzi tādiem produktiem kā: banāni, baklažāni, brokoļi, pirmā spieduma olīveļļa, apelsīnu sula, zirņi, pipari, rozīnes, kvieši, sviests un olas.

Beigu beigās visnepatīkamākais rezultāts bija konstatēts banānos un rozīnēs: gandrīz 60% eksemplāros tika konstatētas pesticīdu atlieku pēdas.

Ziņu lente
0