Viedoklis

Mūsdienu verdzība: kā migranti pamet bērnus un pagaist bez pēdām

© REUTERS/Darrin Zammit LupiМигранты ждут прибытия на корабле Феникс в Катанию на острове Сицилия, Италия
Мигранты ждут прибытия на корабле Феникс в Катанию на острове Сицилия, Италия - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sputnik Moldova komentētājs Niku Gončars apmeklēja Sicīliju un ieraudzīja ne tikai kūrorta romantiku, bet arī izjuta migranta sāpes, kurš spiests labākas dzīves meklējumos sabojāt dzīvi sev un savai ģimenei.

RĪGA, 13. maijs — Sputnik. Lai arī Palermo – vienu no lielākajām ostām Sicīlijā – tūristi apmeklē ne tikai tāpēc, lai pavāļātos pludmalē un izpeldētos siltajā jūrā, tā pārsvarā tomēr ir liela osta.

Otrkārt, tieši uz Sicīliju masveidā dodas migranti no Āfrikas. Tunisija, Lībija, Alžīra, Nigērija, Čada, Sudāna – ģeogrāfija ir plaša. Atveriet karti – visa Āfrika uzskata Sicīliju par tiltu uz Eiropu.

Vispirms bēgļi dodas uz Itālijas dienvidiem, pēc tam pārvācas uz ziemeļiem, bet vēlāk pamet valsti – viņi tiecas uz Vāciju, Franciju un Beļģiju. Turp, kur sociālā aizsardzība ir lielāka un pabalsti "treknāki".

© Giovanni ISOLINO / AFPImigranti Katānijas ostā
Иммигранты в порту Катании - Sputnik Latvija
Imigranti Katānijas ostā

Kāpēc tāds risks?

Jāpiebilst, ka Sicīlija migrantiem ir īpaša vieta. Tā nav ne respektablā Roma, ne romantiskā Venēcija. Darbs tur ir smags, nākas strādāt kā melnstrādniekam vai tūrisma biznesā mazgāt traukus, uzkopt un nodarboties ar ko pagadās.

© Marie-Laure MESSANA / AFPVulkāns Etna
Vulkāns Etna - Sputnik Latvija
1/4
Vulkāns Etna
© FILIPPO MONTEFORTE / AFPSicīlijas pludmale
Sicīlijas pludmale - Sputnik Latvija
2/4
Sicīlijas pludmale
© FILIPPO MONTEFORTE / AFPSicīlijas pludmale
Sicīlijas pludmale - Sputnik Latvija
3/4
Sicīlijas pludmale
© FILIPPO MONTEFORTE / AFPSicīlijas pludmale
Sicīlijas pludmale - Sputnik Latvija
4/4
Sicīlijas pludmale
1/4
Vulkāns Etna
2/4
Sicīlijas pludmale
3/4
Sicīlijas pludmale
4/4
Sicīlijas pludmale

Taču uz Sicīliju dodas arī darba migranti no citām valstīm, piemēram, no Moldovas. Viņi "atšķaida" afrikāņus darba tirgū ar savu čaklumu, izceļas ar darba gribu un uzcītību.

Cipari un fakti

Nelegālo migrantu pārvadājumu krasais pieaugums saistīts ar to, ka šajā Itālijas rajonā izveidojušies labvēlīgi laikapstākļi.

На летном поле аэропорта - Sputnik Latvija
Aizbraukt uz visiem laikiem nevar atgriezties

Vienkāršāk sakot, Tirēnu jūra ir kļuvusi siltāka, uzturēšanās ūdenī nerada diskomfortu, noklusis vējš, tāpēc dažu dienu laikā – Lieldienu brīvdienās vien – Itālijas krasta apsardzes glābšanas kuģi snieguši palīdzību aptuveni 8,5 tūkstošiem cilvēku. Daudzi no viņiem mērķi nesasniedz. Itālijas policija ceļ trauksmi – līdz krastam nav nokļuvuši un bez vēsts pazuduši simtiem cilvēku. Iznāk, ka viņi pamet savas ģimenes, savus bērnus un galu galā pazūd bez pēdām un uz visiem laikiem.

Kopš 2017. gada sākuma Itālijas krastos izsēdušies 27 tūkstoši migrantu – salīdzinājumā ar šo periodu pagājušajā gadā viņu skaits pieaudzis par 35%.

Autora domas var neatbilst redakcijas viedoklim.

Ziņu lente
0