Vīruss-šantāžists uzbrūk datoriem visā pasaulē

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Datori Eiropā un Āzijā pakļauti plašam hakeru uzbrukumam, kurā tiek izmantots vīruss-šantāžists WannaCry. Kaitīgā programma nokļuvusi arī Krievijā.

RĪGA, 13. maijs — Sputnik. Datori Eiropā un Āzijā pakļauti plašam hakeru uzbrukumam, kurā tiek izmantots iepriekš nezināms vīruss-šantāžists WannaCry, vēsta BBC.

Kaitīgā programma bloķē datora monitoru, un par darbības atjaunošanu pieprasa apmaksu bitkoinos.

Кибербезопасность - Sputnik Latvija
Eksperti stāsta par kiberuzbrukumu iespējamiem mērķiem 2017. gadā

Hakeru darbības rezultātā traucēta 40 slimnīcu darbība Lielbritānijā. Uzbrukums skāris arī spāņu telekomunikāciju uzņēmumu Telefonica. Vīrusa darbības dēļ cietis arī Krievijas sakaru operators Megafon — kiberuzbrukums kaitējis abonentu atbalsta dienesta un dažu tirdzniecības vietu darbam.

Kiberdrošības ekspertu grupa MalwareHunterTeam apgalvo, ka uzbrukumā visvairāk cietuši serveri Krievijas un Taizemes teritorijā. Uzbrukumi fiksēti arī citās valstīs: Lielbritānijā, Spānijā, Itālijā, Vācijā, Portugālē, Turcijā, Ukranā, Kazahstānā, Indonēzijā, Vjetnamā, Japānā un Filipīnās.

Antivīrusu kompānija "Kasperska laboratoriija" fiksējusi aptuveni 45 tūkstošus mēģinājumu inficēt datorus ar šifrētājprogrammu 74 valstīs visā pasaulē. Speciālisti informē, ka lielākais inficēšanas mēģinājumu skaits vērojams Krievijā.

Drošības eksperti no MalwareHunterTeam un "Kasperska laboratoriijas" ir vienisprātis par to, ka uzbrukumā tiek izmantots vīruss WannaCry. Saskaņā ar Financial Times datiem, tā ir ASV Nacionālās drošības aģentūras kaitnieciskās programmas Eternal Blue modifikācija. Tā lauj vīrusam izplatīties caur datņu apmaiņas protokoliem, kas uzstādīti daudzu organizāciju datoros.

Ziņu lente
0