Vladimirs Putins Sočos tiksies ar Angelu Merkeli

© Sputnik / Фотохост-агентство / Pāriet pie mediju bankasKrievijas prezidents Vladimirs Putins un Vācijas kanclere Angela Merkele
Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Vācijas kanclere Angela Merkele - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kremļa preses dienests informējis, ka Putins un Merkele plāno apspriest divpusējo attiecību pašreizējo stāvokli un perspektīvas, tostarp – sadarbību enerģētikas jomā un tirdznieciski ekonomiskos jautājumus.

RĪGA, 2. maijs — Sputnik. 2. maijā Krievijas prezidents Vladimirs Putins Sočos tiksies ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli, lai apspriestu situāciju Ukrainā un Minskas protokolu īstenošanu, terorisma apkarošanu, kā arī Sīrijas jautājumus, vēsta RIA Novosti.

Merkeles vizīte Krievijā norit "Lielā divdesmitnieka" samita gatavošanas pasākumu ietvaros, kas noritēs jūlijā Hamburgā. Valstu vadītāji informē par savu viedokli sakarā ar gaidāmo samitu.

Aptaujātie eksperti uzskata, ka svarīgākie jautājumi, ko plāno apspriest abu valstu vadītāji, ir notikumi Ukrainā un Sīrijā, kā arī ekonomika, taču netic, ka Merkeles vizīte Krievijā dos jaunu stimulu Krievijas un Vācijas attiecībām.

Jautājumu ir daudz

Angela Merkele - Sputnik Latvija
Angela Merkele: pasaulē sākas jauna vēsturiskā ēra

Kremļa preses dienests informējis, ka Putins un Merkele plāno apspriest divpusējo attiecību pašreizējo stāvokli un perspektīvas, tostarp — sadarbību enerģētikas jomā un tirdznieciski ekonomiskos jautājumus.

Pie tam Kremlis atzīmēja, ka pārrunu gaitā valstu vadītāji skars terorisma apkarošanas jautājumus, situāciju Tuvajos Austrumos un Minskas protokolu īstenošanu.

Vācijas valdības oficiālais pārstāvis Štefens Zaiberts iepriekš paziņoja, ka Merkele plāno apspriest situāciju Ukrainā un Sīrijā.

Situācija Ukrainā tradicionāli tiek apspriesta abu valstu vadītāju tikšanās reizēs. Situācijas noregulēšanas jautājumus apspriež arī "Normandijas četrinieka" valstu (Krievijas, Vācijas, Francijas un Ukrainas) līderi.

Vācu ekspertu gaidas

Vācu eskperti netic, ka Merkeles vizītes laikā Krievijā tiks "atiestatītas" Krievijas un Vācijas attiecības.

Politologs Peters Šulce (Peter Schulze) no Getingenas universitātes necer, ka Merkeles vizīte Krievijā nesīs lielus rezultātus.

"Labākajā gadījumā zināmā mērā tiks vājināta spriedze, taču ledus sasalušajās attiecībās neizkusīs. Merkele Maskavā neko daudz piedāvāt nevar. Ja viņa starp apspriežamajiem jautājumiem iekļautu sankciju režīma elastīgu un radošu izvērtējumu, tas noteikti novestu pie pozitīvām darbībām no Krievijas puses. Taču es tam neticu," — pastāstīja Šulce aģentūrai RIA Novosti.

Politologs Aleksandrs Rārs (Alexander Rahr), eksperts Krievijas jautājumos un organizācijas "Vācijas un Krievijas forums" valdes loceklis, uzskata, ka lielākā uzmanība tiks pievērsta ekonomikai.

"Patlaban ir nepieciešama ES sadarbība ar Eirāzijas Savienību, kas kļūst aizvien spēcīgāka. Pasaule atrodas uz Ziemeļu un Dienvidu konflikta sliekšņa, kuru Rietumi var pārvarēt tikai stratēģiskā sadarbībā ar Krieviju," — viņš pavēstīja.

Rārs atgādināja, ka Austrumu un Rietumu konflikts jau sen atkāpies vēsturē un lielākā daļa eiropiešu, pēc viņa domām, vēlas stāvokļa normalizāciju attiecībās ar Krieviju. Pēc politologa domām, par svarīgāko tēmu tikšanās laikā kļūs Ukrainas jautājums.

Ziņu lente
0