Trampa 100 dienas: rezultāti un prognozes

© REUTERS / Jonathan ErnstПрезидент Америки Дональд Трамп в Овальном кабинете
Президент Америки Дональд Трамп в Овальном кабинете - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
29. aprīlī aprit 100 dienas pēc Donalda Trampa inaugurācijas. Pasaule uzdod jautājumu: kas jūs esat, mister Tramp. Sputnik atceras jaunā ASV prezidenta vārdus un darbus.

Savienotās Valstīs Trampu lamā par to, ka viņš visu laiku spēlē golfu un raksta savā Tvitera kontā. Taču jaunais amerikāņu līderis parakstījis rekordlielu rīkojumu skaitu pēdējo 70 gadu laikā: 28 likumi un 30 rīkojumi.

Ārpolitika

Trampa prezidentūras 100 dienu laikā būtiski pieauguši ģeopolitiskie riski. Afganistānā tika demonstrēta 9 metru gara "visu bumbu māte". Sīrijā tika veikts trieciens ar 59 "Tomahauka" raķetēm, pēc šīs militārās operācijas strauji pieauga tiešā konflikta risks starp Vašingtonu un Maskavu.

Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Tramps parakstīja rīkojumu par amerikāņu ražotāju atbalstu

Par reāliem kļuva kara sadursmes draudi starp ASV un Ziemeļkoreju, valsti, kurai ir kodolieroči. Pie Korejas krastiem parādījās amerikāņu aviācijas bāzes kuģu grupa.

Ko vēl paspējis izdarīt Tramps? Priekšvēlēšanu kampaņas laikā viņš ļoti kritizējoši izteicās par nelīdzsvarotu NATO finansēšanu no tās dalībvalstu puses. Vai nu dalībvalstis maksās, vai būs spiestas izstāties no organizācijas, teica Tramps. Valstis piekritušas maksāt.

ASV administrācija paziņoja par krasu Valsts departamenta un Starptautiskās attīstības aģentūras USAID budžetu samazināšanu. Tika samazināts finansējums citu valstu atbalstam. Piemēram, starptautiskā palīdzība Ukrainai samazinājās gandrīz par 70%. Tādejādi Tramps pilda priekšvēlēšanu solījumu amerikāņu budžeta naudu tērēt amerikāņu vajadzībām.

Viņš mēģināja ieviest iebraukšanas aizliegumu ASV dažu islāma valstu pilsoņiem, kā arī bēgļiem, taču tas noveda pie liela mēroga protesta akcijām visā valstī, un federālie tiesneši šo lēmumu bloķējuši.

Tāpat Trampa administrācija izsludināja tenderu par sienas izbūvi starp ASV un Meksiku.

Tramps – krievu aģents

Pirms Donalds Tramps uzvarēja 2016. gada novembra vēlēšanās, amerikāņu mediju sistēmas brīdināja, ka viņš ir krievu spiegs, ka viņš pilnībā izmainīs noteikumus un pārkāps valsts pārvaldes tradīcijas.

Города мира. Вашингтон - Sputnik Latvija
ASV plāno samazināt finansiālo palīdzību citām valstīm

Faktiski Tramps izvēlējās attiecībā pret Krieviju daudz stingrāku attiecību līniju, nekā to, par kuru viņš iestājās priekšvēlēšanu kampaņas laikā, vai to, kuru viņš atbalstīja pirmajās prezidentūras nedēļās.

Viņa administrācija atbalstīja Melnkalnes dalību NATO. Savukārt Krievija iestājas pret Melnkalnes iestāšanos aliansē.

Pagājušajā nedēļā Trampa administrācija noraidīja Exxon Mobil kompānijas lūgumu izslēgt to no sankciju režīma un ļaut tai izstrādāt enerģijas ieguves vietas Melnajā jūrā kopā ar Krieviju. Un tas notika, neskatoties uz to,ka Tramps izvēlējās valsts sekretāra postenim galveno Exxon Mobil izpilddirektoru Reksu Tilersonu.

Twitter prezidents

Savas prezidentūras laikā Tramps nemitīgi karo ar medijiem, dažus no tiem saucot par "feikiem". Toties viņš saglabāja kaisli pret Twitter un savā mikroblogā amerikāņu līderis regulāri paziņo par padarīto darbu, par pieņemtajiem lēmumiem, strīdas ar oponentiem un vēršas pie līdzpilsoņiem.

ASV prezidents Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Tramps apsver iespēju slēgt tiesu, kas bloķējusi viņa rīkojumus

100 dienas

Ideja par prezidenta efektivitātes novērtēšanu pirmajās 100 prezidentūras dienās parādījusies 1993. gadā, kad pie varas bija prezidents Franklins Rūzvelts. Pirmajās 100 dienās viņš veica vairākus svarīgus likumprojektus, kuri bija paredzēti Lielās depresijas apkarošanai. Atšķirībā no dižā priekšteča, Donalds Tramps uzstādīja jaunu popularitātes minimuma rekordu pirmajās 100 prezidentūras dienās.

Pēc Washington Post un ABC aptauju rezultātiem, jaunajam prezidentam ir viszemākais popularitātes līmenis visu prezidentu vidū kopš 1945.gada. vien 42% respondentu atbildēja, ka viņi atbalsta prezidenta darbu, un 53% izteica savu neapmierinātību. Analoģiska prezidentūras termiņa laikā citiem ASV prezidentiem bija sekojoši rādītāji: Baraks Obama (61% atbalstītāju), Džordžs Bušs (56%), Bils Klintons (52%). Taču Tramps šādas ziņas bieži sauc par feiku.

Ziņu lente
0