Bavārijas iekšlietu ministrs pieprasa apturēt pārrunas par Turcijas iestāšanos ES

© REUTERS / Murad SezerTurcijas un Eiropas Savienības karogi
Turcijas un Eiropas Savienības karogi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienībai ir laiks nekavējoties pārtraukt pārrunas par Turcijas iestāšanos ES, uzskata Bavārijas federālās zemes IeM priekšsēdētājs Joahims Hermans.

RĪGA, 23.aprīlis — Sputnik. Bavārijas IeM priekšsēdētājs Joahims Hermans pieprasa nekavējoties pārtraukt pārrunas par Turcijas iestāšanos ES, vēsta RIA Novosti.

"Eiropas Savienībai ir laiks pārtraukt pārrunas par Turcijas iestāšanos. Nevis apturēt. Izbeigt! Mums ir jāpārstāj sevi mānīt: ar Turciju, kurā pie varas ir Erdogans, mums nav kopīgu perspektīvu," — paziņoja viņš intervijā Bild amSonntag izdevumam.

Pirmdien Turcijas prezidents Tajips Erdogans pēc konstitucionālā referenduma paziņoja, ka valsts var sarīkot vēl vienu referendumu, šoreiz par iestāšanās nepieciešamību Eiropas Savienībā.

Флаг Евросоюза на фоне здания в Брюсселе - Sputnik Latvija
The Guardian: 2017. gads Eiropai draud ar politisko "apokalipsi"

Uzstājoties savu atbalstītāju priekšā pie prezidenta pils Ankarā, Erdogans teica, ka Turcija 54 gadus gaidījusi "pie ES durvīm". Komentējot Eiropas līderu draudus par iespējamo pārrunu apturēšanu par pievienošanos Eiropas Savienībai, viņš teica: "Mēs apsēdīsimies un apspriedīsim, mēs varam veikt referendumu arī šajā jautājumā."

Par to, ka Turcija var organizēt referendumu par to, vai iestāšanās ES ir nepieciešama, Erdogans jau pavēstīja martā, pēc attiecību saasināšanās ar Eiropas Savienību, kad Vācijas un Nīderlandes varas iestādes aizliedza Turcijas ministru uzstāšanos turku izcelsmes vēlētāju priekšā dažas dienas pirms 16.aprīļa konstitucionālā referenduma.

Konstitucionālais referendums Turcijā par pāreju pie prezidentālas valsts pārvaldes formas noslēdzās ar tā atbalstītāju nelielu pārsvaru. Saskaņā ar pirmajām aplēsēm, viņi saņēma 51,4% balsu. Galīgie rezultāti tiks saņemti 11-12 dienas pēc apelācijas izskatīšanas. Opozīcija paziņoja par pārkāpumiem referenduma gaitā, kritizējot vēlēšanu komisijas lēmumu uzskatīt par derīgām balsošanas lapas un konvertus bez zīmogiem.

Turcijas un ES (iepriekš EES) sadarbības vienošanās tika parakstīta 1963.gadā. Iesniegumu par dalību Eiropas Savienībā Ankara iesniedza 1987.gadā. Pārrunas par Turcijas iestāšanos ES, kas tika uzsāktas vien 2005.gadā, vairākkārt sarežģījās domstarpību dēļ.

Šobrīd ir atvērtas 16 no 35 pārrunu dosjē sadaļām par iestāšanos ES. 2016.gada martā ES dalībvalstu līderi piekrita aktivizēt pārrunas apmaiņā pret Turcijas piekrišanu veicināt migrantu plūsmas samazināšanu ES caur tās teritoriju.

Savukārt britu starptautisko attiecību eksperts, Politics First žurnāla galvenais redaktors Markuss Papadopuloss uzskata, ka ideju par Turcijas dalību Eiropas Savienībā var aprakt pēc nesenā referenduma rezultātiem, taču daudzus ES tas priecēs.

Turcijas prezidents Tajips Erdogans. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Erdogans draud atvērt robežas bēgļiem

"Tagad var ar pārliecību teikt, ka Turcijas izredzes iestāties ES ir mirušas, vismaz pārredzamā nākotnē, kamēr Erdogans paliks pie varas. Daudzi ES būs priecīgi, ka Turcijas dalības perspektīvas ir izsmeltas. Doma par simtiem tūkstošu turku migrantu uz ES, kuri nestu sev līdz svešu kultūru, daudziem eiropiešiem šķita kā murgs," — teica aģentūrai Papadopulos.

Pēc viņa teiktā, pēc referenduma Turcijas un ES attiecības kļūs vēl saspringtākas.

"ES jau ir izteikusi savas raizes sakarā ar Erdogana lēmumu pārņemt vēl lielākas pilnvaras. Daudzi Briselē uzskata, ka referenduma kampaņa tika veikta negodīgi, jo Erdogana iniciatīvas atbalstīšanas aģitācijai tika izmantoti valsts resursi," — atgādināja eksperts.

Ziņu lente
0