Nacionālisti Kijevā vēlas piespiest pārdevējus sarunāties ukrainiski

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasПраздничные мероприятия, посвященные Дню флага Украины
Праздничные мероприятия, посвященные Дню флага Украины - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacionālistiskā partija "Brīvība" organizējusi mītiņu pie Kijevas pilsētas administrācijas un pieprasa nobalsot par lēmumu izmantot ukraiņu valodu restorānos, veikalos un citos apkalpojošās sfēras uzņēmumos.

RĪGA, 20. aprīlis — Sputnik. Nacionālistiskā partija "Brīvība" organizējusi mītiņu pie Kijevas pilsētas administrācijas un pieprasa pieņemt lēmumu par ukraiņu valodas lietošanu apkalpojošajā sfērā galvaspilsētā, informē RIA Novosti.

Akcijā piedalās vairāki desmiti cilvēku. Viņi tur plakātus ar uzrakstu "Vienota valoda – vienota Ukraina", kā arī pret Krieviju vērstus plakātus.

Kijevas pilsētas padomes frakcijas "Brīvība" vadītājs Jurijs Sirotjuks mītiņā pavēstīja, ka plāno panākt lēmuma par ukraiņu valodas lietošanu apkalpojošajā sfērā iekļaušanu padomes sēdes dienas kārtībā. Pēc viņa vārdiem lēmuma projekts reģistrēts jau pirms gada, taču pilsētas padome to neesot izskatījusi.

Ukrainas policijas darbinieki Kijevā - Sputnik Latvija
Radikāļi Kijevā likuši šķēršļus "Totālā dikāta" norisei

Sirotjuks aicina mītiņa dalībniekus neizklīst un gadījumā, ja lēmums netiks pieņemts, boikotēt apkalpojošas sfēras uzņēmumus, kuri darbā neizmanto ukraiņu valodu. Kopumā akcija notiek mierīgi, mītiņa dalībnieki aktivus soļus nesper. "Brīvība" jau vairākkārt organizējusi protesta akcijas, pieprasot atcelt likumu "Par valsts valodas politikas pamatiem". Pēc valsts apvērsuma Ukrainā 2014. gadā Augstākā rada atzina par spēku zaudējušu 2012. gadā pieņemto likumu par valsts valodas politikas pamatiem, kas paredzēja oficiālu divvalodību 13 reģionos.

Parlamenta lēmums par "valodas" likuma atcelšanu izprovocēja protestus Ukrainas dienvidos un dienvidaustrumos, un toreizējais prezidenta pienākumu izpildītājs Aleksandrs Turčinovs atteicās parakstīt Radas lēmumu. Atklāti informācijas avoti liecina: piemēram, Doņeckas apgabalā gandrīz trīs ceturtdaļas iedzīvotāju par dzimto uzskata krievu valodu. Patlaban likuma atbilstību konstitūcijai izskata Konstitucionālā tiesa.

Iepriekš grupa deputātu iesniedza Augstākajā radā likumprojektu, kas nosaka mazākumtautību, tostarp arī krievu valodas lietojumu skolās, tiesās un valsts pašvaldības iestādēs, kā arī paplašina valodu lietojuma iespējas.

Ziņu lente
0