Politika

Aktīvisti no "Baltajām ķiverēm" pieķerti viltus datu fabricēšanā par darbu Sīrijā

© AFP 2023 / Omar haj kadourOrganizācijas "Baltās ķiveres" aktīvisti Sīrijā. Foto no arhīva
Organizācijas Baltās ķiveres aktīvisti Sīrijā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc tiesībsargu domām, video iemūžinātās "glābšanas" procedūras ir safabricētas un tām izmantotas bērna mirstīgās atliekas.

RĪGA, 10. aprīlis — Sputnik. Bezpeļņas sabiedriskā organizācija "Zviedrijas Ārsti par cilvēktiesībām" (Swedish Doctors for Human Rights, SWEDHR) apvainojuši organizācijas "Baltās ķiveres" aktīvistus par nepatiesas informācijas safabricēšanu darbam Sīrijā veltītajos materiālos, vēsta RIA Novosti.

SWEDHR raksta, ka 13. februārī Human Rights Watch publicēja ziņojumu, kurā pievērsa uzmanību "aizdomīgiem" ķīmisko uzbrukumu gadījumiem Alepo pilsētā Sīrijā. Pārskatā bija iekļautas 2015. gada 15. aprīlī Sarminā (Idlibas province) notikušā incidenta detaļas.

Постоянный представитель России при ООН Виталий Чуркин - Sputnik Latvija
Krievija uzskata: ANO misijas secinājumi par ķīmiskajiem ieročiem Sīrijā nav pārliecinoši

Gāzes uzbrukuma seku videoierakstu piedāvāja "Baltās ķiveres", filma par to 2017. gadā ieguvusi "Oskaru", raksta SWEDHR priekšsēdētājs, profesors Marčelo Ferada de Noli. Lai saņemtu kvalificētu viedokli, viņš nosūtīja videoierakstu speciālistiem.

"Šļirce, kas izmantota "injekcijai sirdī" mirušajam zēnam, bija tukša, vai šķīdums nav ievadīts bērna organismā," — teikts secinājumā.

Saskaņā ar speciālistu slēdzieniem, bērns, iespējams, miris "glābšanas" procedūru laikā, kas parādītas videoierakstā. Raksta autors uzsver, ka šie slēdzieni nenozīmē bērna nāvi personāla darbību rezultātā.

Datus fabricēja, taču nogalinājuši nav

Tomēr organizācija atmasko vietnes Veterans Today rakstu ar nosaukumu "Zviedrijas medicīnas asociācijas apgalvo, ka "Baltās ķiveres" nogalina bērnu safabricēto gāzes uzbrukumu videoierakstu dēļ".

SWEDHR raksta, ka formulējums virsrakstā nav pareizs, jo organizācija nepārstāv Zviedrijas medicīnas asociācijas, bet ir sabiedriskā organizācija, kurā darbojas zviedru profesori, ārsti un medicīnisko pētījumu institūtu līdzstrādnieki. Dalība SWEDHR it brīvprātīga, un paziņojumus tā vārdā sniedz tikai tās dalībnieki, nevis citi ārsti un iestādes, ar kurām organizācija ir saistīta. Pats raksts par "Baltām ķiverēm" ir Marčelo Feradas de Noli secinājumi.

SWEDHR tāpat uzsver, ka, publicējot savus secinājumus, nekad nav pārmetusi "Balto ķiveru" organizācijai "bērnu slepkavību", precīzi izvēloties uz videoierakstiem pamatotus formulējumus.

Kas ir "Baltās ķiveres"

Organizācija "Baltās ķiveres" uzsver: tās mērķis ir Sīrijas civiliedzīvotāju aizsargāšana,turklāt tā esot politiski neitrāla un nav iesaistīta kara darbībās. Pēdējos gados arvien biežāk internetā tiek publicēti videoieraksti, kuros cilvēki baltās ķiverēs glābj bērnus no ēku drupām.

Taču paralēli paradās arī ieraksti, kuros redzams, kā tās pašas "Baltās ķiveres" veido inscenētus videoklipus, grimējot "cietušos", un diktējot, kas tiem jārunā. Pie tam Sīrijas žurnālisti parādīja virkni materiālu, kuros "glābēji" bija uzņemti ar ieročiem un militārā formas tērpā.

Ziņu lente
0