Igauņu kolekcionārs izglābis pēdējo T-34, kas vērojis sabiedroto tikšanos pie Elbas

© Foto : УралвагонзаводTanks T-34-85 no Mika Lihmusa kolekcijas
Tanks T-34-85 no Mika Lihmusa kolekcijas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
1945. gada 25. aprīlī netālu no Torgau pilsētas Elbas krastos PSRS armijas 1. Ukrainas frontes spēki tikās ar ASV 1. armiju. Rezultātā Vācijas bruņoto spēku atliekas tika sašķeltas divās daļās.

RĪGA, 10. aprīlis — Sputnik. Igauņu kolekcionārs izglābis no sagriešanas metāllūžņos vienīgo tanku T-34, kas piedalījies vēsturiskajā sabiedroto tikšanās reizē pie Elbas 1945. gada aprīlī, ziņo RIA Novosti, atsaucoties uz korporācijas "Uralvagonzavod" preses dienestu.

Tanks. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Mediji: Lielbritānijas iedzīvotājs atradis padomju tankā zelta stieņus

1945. gada 25. aprīlī netālu no Torgau pilsētas Elbas krastos PSRS armijas 1. Ukrainas frontes spēki tikās ar ASV 1. armiju. Rezultātā Vācijas bruņoto spēku atliekas tika sašķeltas divās daļās.

"Igauņu advokāts, kara tehnikas kolekcionāts Miks Lihmuss noskaidrojis viņa izglābtā tanka T-34 vēsturi. Bruņumašīna ražota 1944. gada novembrī Urālu tanku rūpnīcā Nr. 183 Ņižņij Tagilā un tūlīt pēc tam devusies uz fronti," — teikts ziņojumā.

Atzīmēts, ka 1984. gadā tanks uzstādīts uz postamenta Meksas pilsētā par godu Igaunijas strēlnieku korpusa veiktās Emaigas upes forsēšanas 40. gadadienai. 1993. gadā vietējās varasiestādes nolēmušas monumentu nojaukt, tanku sagriezt gabalos un nodot metāllūžņos, taču kolekcionāts nolēmis izpirkt bruņumašīnu.

"Liecinieku teiktais un rakstiskie avoti norāda, ka Mēksas T-34-85 ir vienīgais tanks, kas saglabājies no vienības, kas Padomju armijas sastāvā piedalījās vēsturiskajā tikšanās reizē pie Elbas 1945. gada 25. aprīlī," — pastāstīja preses dienests.

Igauņu kolekcionāram vēl neko nav izdevies noskaidrot par tanka ekipāžu, zināms ir tikai tas, ka pirms tas kļuva par pieminekli, uz tanka tornīša bija uzkrāsots numurs 021.

"Kad uzzināju, ka tanks nogājis tādu ceļu, nolēmu, ka tas jāparāda publikai. Aprīļa beigās tiks atklāta Aviācijas muzeja jaunā darba sezona. Uzskatu, ka cilvēkiem ir jāpatur prātā un jāglabā vēsture. Kam nav atmiņas par vēsturi, tam nav arī nākotnes," — pavēstīja igauņu kolekcionārs.

Tanks T-34-85 tika pieņemts bruņojumā 1944. gada janvārī. No cīņas un tehnoloģisko īpašību viedokļa tas ir labākais vidējais tanks Otrā pasaules kara gados. Mašīna aprīkota ar 85 mm lielgabalu, kas spēja satriekt visus Vācijā ražotos tankus reālā cīņas attālumā. Cīņas lauka vērošanas un komandu sistēmas ļāva savlaicīgi identificēt un likvidēt pretinieka dzīvo spēku un tehniku.

Ziņu lente
0