Krievija informē par memoranda apturēšanu Sīrijas jautājumā

© REUTERS / Ammar AbdullahSituācija Sīrijā 2017. gada 5. aprīlī
Situācija Sīrijā 2017. gada 5. aprīlī - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Valsts dome informē, ka memoranda apturēšana, kas parakstīts ar mērķi novērst incidentus Sīrijas Arābu Republikā, dos iespēju valstij savlaicīgi reaģēt uz dažādiem draudiem no ASV puses.

RĪGA, 8. aprīlis — Sputnik. Krievijas Valsts domes Aizsardzības komitejas priekšsēdētāja vietnieks Jurijs Švitkins informējis, ka memoranda apturēšana, kas parakstīts ar mērķi novērst incidentus Sīrijas Arābu Republikā, dos iespēju valstij savlaicīgi reaģēt uz dažādiem draudiem no ASV puses, piemēram, situācijās, kāda izveidojās piektdien, kad ASV izdarīja raķešu triecienu aviācijas bāzei, vēsta RIA Novosti.

Idlibas pilsētā Sīrijā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Kremlis un Krievijas ĀM snieguši komentārus par ķīmiskajiem uzbrukumiem Idlibas pilsētā Sīrijā

Pēc ASV uzbrukuma Sīrijas valdības aviācijas bāzei Krievija aptur līdz ar Vašingtonu parakstīto memorkandu par incidentu novēršanu un aviācijas lidojumu drošību operācijās Sīrijā. 

"Šis lēmums ir absolūti loģisks. Patlaban daudzi uzdod jautājumu, kāpēc netika izmantotas raķetes, kas aizsargā gaisa telpu. Šāda ir atbilde uz jautājumu, jo Krievija rīkojas atbilstoši memorandam. Patlaban atteikšanās no memoranda dāvās iespēju savlaicīgi reaģēt uz dažādiem apdraudējumiem, tostarp arī attiecībā uz mūsu aerodromiem un vienībām tur," — paziņoja Švitkins aģentūrai RIA Novosti.

"Es uzskatu, ka ASV, pārliecinājušās par (Sīrijas prezidenta Bašara — red.) Asada un Krievijas armijas spēku, ar šādām darbībām centās mainīt situāciju un parādīt, ka ar ASV ir jārēķinās," — piebilda deputāts.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins - Sputnik Latvija
Krievija ASV triecienus Sīrijā uzskata par agresiju pret suverēnu valsti

Ceturtdienas naktī ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka devis pavēli izdarīt raķešu triecienu aerodromam Sīrijā, no kura it kā esot noticis uzbrukums ar ķīmiskajiem ieročiem. Pentagons ziņoja, ka raķešu trieciens mērķēts uz Šairata aerodromu Homsas provincē. Informācija liecina, ka trieciens izdarīts ar spārnotajām raķetēm, ar ko bruņoti ASV JKS kuģi. Pentagons norādīja, ka palaistas 59 raķetes. ASV trieciena rezultātā Sīrijā nogalināti septiņi cilvēki: pieci karavīri un divi civilie — netālā ciema iedzīvotāji.

Savtarpējās saprašanās memorands par incidentu novēršanu un aviācijas lidojumu drošību operācijās Sīrijas gaisa telpā Krievijas un ASV starpā noslēgts 2015. gada oktobrī. Puses regulāri piedalījās augsta līmeņa darba grupas videokonferencēs memoranda izpildes jautājumos. Pēdējā šāda veida konference notika 24. martā.

Ziņu lente
0