Polijai nav izdevies likt šķēršļus "Ziemeļu straumes 2" īstenošanai

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankas"Ziemeļu straumes 2"
Ziemeļu straumes 2 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Ziemeļu straumes 2" projekta dalībnieka, Vācijas Naftas un gāzes kompānijas Wintershall valdes priekšsēdētājs intervijā pastāstīja, ka Polijas protesti pret gāzes vada izbūvi nav guvuši panākumus.

RĪGA, 7.aprīlis — Sputnik. Polijai nav izdevies likt šķēršļus "Ziemeļu straumes 2" īstenošanai, paziņoja Vācijas Naftas un gāzes kompānijas Wintershall valdes priekšsēdētājs MarioMerens intervijā vācu izdevumam Handelsblatt.

"Pirmkārt, mēs un citi rietumu partneri strādājam, lai citā ceļā finansiāli atbalstītu projektu. Otrkārt, operatora kompānija īsteno projektu pakāpeniski. Cauruļu pasūtījums ir veikts, izbūves jaudas ir nodrošinātas. Poļiem izdevies panākt tikai to, ka no Eiropas projekta ir iznācis projekts ar vienu vienīgu krievu partneri," — viņš teica.

Merens atzīmēja, ka jau "Ziemeļu straumes 1" laikā Polija bažījās, ka gāzesvada dēļ Baltijas jūrā tā būs atkarīga no Eiropas gāzes tirgus un būs pakļauta šantāžai, jo gāze vairs netiks nogādāta cauri valstij.

"Mēs izveidojām papildu jaudu Vācijā, lai nepieciešamības gadījumā nodrošinātu Poliju no rietumu puses. Un kas iznāca? Nekas. Šīs jaudas gandrīz netiek izmantotas šodien," — paziņoja Merens.

Gāzesvada Opal. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Polija gatava nosaldēt visu Eiropu, lai iezāģētu "Gazprom"

Pēc viņa teikta, eiropiešiem ir jāņem vērā personīgās intereses.

"Polija un Ukraina ir pirmās, kas baidās, ka viņas saņems mazākas tranzīta nodevas. Taču mēs nevaram to ņemt vērā. Lielākoties mēs transportējam gāzi pa vistaisnāko un izdevīgāko ceļu no Sibīrijas patērētājiem Eiropas ziemeļos un rietumos. Gāzes transportēšana nav ieguldījums trešo valstu budžetos, " paskaidroja uzņēmējs.

Iepriekš "Ziemeļu straumes 2"būvpartneri Engie, "Gazprom", OMV, Shell, Uniper un Wintershall iesniedza paziņojumus par ZS izveidi Vācijas un Polijas antimonolopa organizācijām. Vācija izteica piekrišanu, bet Polija iebilda. Augusta sākumā projekta partneri paziņoja, ka nolēmuši atsaukt Polijā iesniegto paziņojumu.

Ziņu lente
0