Uz Šengena robežkontroles punktiem cītīgāk pārbaudīs ES pilsoņus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Absolūti visus Eiropas Savienības pilsoņus no 7.aprīļa sāks cītīgāk pārbaudīt starptautiskajās un iekšējās valsts datu bāzēs visos robežkontroles punktos, kā Igaunijā, tā arī citās ES valstīs; turklāt brīvas iebraukšanas tiesības Lielbritānijā saglabāsies arī pēc Brexit

RĪGA, 6.aprīlis — Sputnik. Saskaņā ar izmaiņām Šengenas pierobežu priekšnosacījumos, kuri stājas spēkā 7.aprīli, ES pilsoņus un viņu ģimenes locekļus cītīgāk pārbaudīs iebraucot un izbraucot no Eiropas Savienības, ziņo Sputnik Igaunija ar atsauci uz Policijas un robežsardzes departamentu.

Tagad uz ārējām ES robežām robežsargi izmantos starptautiskas un iekšējās valsts datu bāzes, lai pārbaudītu absolūti visus, kuri iebrauc jeb izbrauc no ES pa šoseju, ar lidmašīnu un jūras transportu.

Флаги Германии, Франции и ЕС - Sputnik Latvija
Viedoklis
Francijas un Vācijas darījums Eiropas glābšanai

Pārbaudīt absolūti visus

Pēc Policijas un robežsardzes departamenta robežu integrētās pārvaldes biroja vadītājas, Helenas Neider-Veērmes vārdiem, šāda kontrole nepieciešama, lai atklātu personas, kuras var apdraudēt sabiedrisko kārtību vai valsts iekšējo drošību.

Agrāk pieprasījumus par ES pilsoņiem, to ģimenes locekļiem un ceļojumu dokumentiem datu bāzēs tika veikti izvēles kārtā, piemēram, varēja pārbaudīt, vai cilvēks neatrodas meklēšanā.

"Pēdējos gados situācija ar drošību Eiropā ir mainījusies, tāpēc nepieciešams kopā ar citām ES dalībvalstīm  darīt vairāk arī robežšķērsojošo cilvēku pārbaudē. Mūsu mērķis ir brīdināt par tādu cilvēku iebraukšanu ES caur Igauniju, kuru atrašanās mērķi ES ir neskaidri, vai arī ja viņi var apdraudēt citus cilvēkus, " teica Neider-Veērme.

Tūristiem un ceļotājiem jauno nosacījumu ieviešana nozīmēs, ka viņiem vajadzēs vairāk laika robežas šķērsošanai, taču Policijas un robežsardzes departamenta amatpersonas iedrošina, ka darīs visu iespējamo, lai pārbaudes un kontroles procedūra norit ātri un ērti.

Brīvi uz Lielbritāniju

Vēl viena ar robežšķērsošanu saistīta ziņa ir Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas paziņojums, kas sola, ka arī pēc Brexit, ES pilsoņiem paliks tiesības brīvi iebraukt Lielbritānijā.

Аэропорт Рига - Sputnik Latvija
Vēstniece Londonā: Latvijas iedzīvotāji vēlas atgriezties dzimtenē

"Tiklīdz mēs noslēgsim darījumu, tiklīdz mēs vienosimies par to, kādas būs jaunās attiecības, vajadzēs atvēlēt laiku, kad bizness un valdības pielāgos sistēmas un tml., atkarībā no darījuma rakstura, " citē britu premjerministri BBC.

Taču britu valdība uzsver, ka Brexit ļaus Lielbritānijai kontrolēt savas robežas, savukārt  brīva darba spēka pārvietošanās paliks par vienu no galvenajiem ES principiem.

Eiropas robežu sargāšanai

Kā atzīmēja Sputnik Igaunija, pagājušā gada oktobrī ES robežsardzes aģentūra uzsāka darbu uz Bulgārijas un Turcijas robežas. Pēc pirmajām aplēsēm aģentūras darbinieku skaits sastāda 1500 cilvēku.

Turklāt Igaunijas ieguldījums ES robežsardzes aģentūras darbā tobrīd sastāvēja no 18 cilvēkiem. Par galveno jaunās ES struktūras funkciju kļuva sadarbība savienības ārējo robežu apsardze. Jaunā dienesta izveidi Eirokomisija piedāvāja kā atbildes pasākumu strauji augošai ES migrācijas krīzei.

Ziņu lente
0