Porošenko gaida palīdzību Ukrainai saskaņā ar jaunu "Maršala plānu "

© REUTERS / Michael DalderUkrainas prezidents Petro Porošenko
Ukrainas prezidents Petro Porošenko - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas prezidents Petro Porošenko paziņojis, ka Eiropa gatava izstrādāt ilgtermiņa plānu Ukrainas atbalstam.

RĪGA, 1. aprīlis — Sputnik. Ukrainas prezidents nepacietīgi gaida partneru tālākos soļu, kas ļaus īstenot ideju par "Maršala plāna" izstrādāšanu Ukrainai, paziņoja Petro Porošenko savā lapā Facebook.

Porošenko pateicās partneriem no Lietuvas par iniciatīvu tamlīdzīga plāna izstrādāšanai.

"Būšu gatavs apspriest šo jautājumu nākamajās tikšanās reizēs ar ES institūtu un dalībvalstu līderiem," —Ukrainas valsts galvas sniegto informāciju citēja Sputnik Igaunija.

Petro Porošenko nesniedza sīkākus paskaidrojumus par to, kāds varētu būt ilgtermiņa plāns Ukrainas atbalstam no Eiropas puses.

Informācija par Eiropas nodomu izstrādāt "Maršala plānu" Ukrainas atbalstam parādījās Eiropas Tautas partijas samitā Maltā. 29.-30. martā samitu apmeklēja arī Petro Porošenko.

Pasaules pilsētas. Londona - Sputnik Latvija
Viedoklis
Izgrozījušies: Londonas Augstā tiesa nostājas Krievijas pusē, taču naudiņu Ukraina neatdos

Iepriekš kļuvis zināms, ka 16. martā Eiropas Komisija atbalstījusi 600 miljonu eiro piešķiršanu Ukrainai — tas ir otrais finansiālās palīdzības posms. Kijeva cer saņemt šo naudu jau 3.-7. aprīlī.

Vizītes laikā Maltā Porošenko paziņoja, ka 3. aprīlī notiks Starptautiskā Valūtas fonda valdes sēde, kurā "tiks pieņemts lēmums par naudas līdzekļu piešķiršanu Ukrainai 1 miljarda dolāru apmērā". Ukrainas līderis uzsvēra, cik svarīgi esot valstij saņemt tik lielu finansiālo palīdzību — pēc viņa vārdiem, tas lielā mērā palielinās valsts zelta un valūtas rezerves un budžeta stabilitāti.

Izziņa

Par Maršala plānu tika iedēvēta Eiropas atjaunošanas programma, kas tika pieņemta pēc Otrā pasauleks kara. To 1947. gadā ierosināja ASV valsts sekretārs Džordžs K.Maršals, un 1948. gadā tika uzsākta tās īstenošana. Plāna realizācijā piedalījās 17 Eiropas valstis. Maršala plānā bija paredzēta miera nostiprināšana un kara sagrautās ekonomikas atjaunošana.

Ziņu lente
0