Eiropas Komisija aicina ES valstis atbalstīt "Ziemeļu straumi 2"

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankas"Ziemeļu straumi 2"
Ziemeļu straumi 2 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dāņu preses rīcībā nonācis dokuments, kurā Eiropas komisija ierosina ES dalībvalstīm paust viedokli par gāzes vada "Ziemeļu straume 2" izbūvi un atbalstīt to.

RĪGA, 30. marts — Sputnik. Eiropas Komisija vērsusies pie ES valstīm ar aicinājumu paust viedokli par gāzes vada "Ziemeļu straume 2" izbūvi un atbalstīt projektu, informē aģentūra Reuters ar atsauci uz dāņu avīzi Politiken.

Politiken rīcībā nonācis dokuments, kurā Eiropas komisija ierosina ES dalībvalstīm paust domas par gāzes vada izbūvi un informē, ka projektu nav iespējams īstenot "tiesiskā vakuuma" apstākļos, ziņo aģentūra.

EK pārstāve Anna Kaisa Itkonena pavēstījusi izdevumam, ka Eiropas komisija lūgs ES valstīm atļauju uzsākt pārrunas ar Krieviju jautājumā par gāzes vada izbūvi.

Ziemeļu straume - Sputnik Latvija
Viedoklis
Šī dūkšana kaut ko nozīmē, jeb Edgara Rinkēviča "Trojas truba"

Iepriekš Politiken informēja, ka Ziemeļu padomes 68. sesijā Kopenhāgenā Dānijas premjerministrs Larss Lekke Rasumsens pavēstījis, ka gāzes vadam "Ziemeļu straume 2" ir ģeopolitiska dimensija, tāpēc nepieciešams projekta vērtējums no Eiropas komisijas puses.

Šī gada februārī ES komisārs enerģētikas un klimata jautājumos Migels Ariass Kanjete tikās ar Nord Stream 2 vadību un uzsvēra, ka gāzes vadam pēc tā izbūves nāksies funkcionēt saskaņā ar atbilstošo ES likumdošanu, tostarp arī ar normām enerģētikas un apkārtējās vides jautājumos.

Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divu gāzes vada maģistrāļu izbūvi no Krievijas piekrastes pāri Baltijas jūrai līdz Vācijai ar kopējo jaudu 55 miljardu kubikmetru gāzes apmērā. "Gazprom" projektā piederēs 50% projekta, Eiropas kompānijām OMV, BASF, Engie, Shell, Uniper (izvesta no E.On) — pa 10%. Jaunais gāzes vads tiks izbūvēts līdzās "Ziemeļu straumei". "Gazprom" valdes priekšsēdētāja vietnieks Aleksands Medvedevs iepriekš informēja, ka ar "Ziemeļu straumi 2" saistītie kapitālie izdevumi plānoti 8 miljardu eiro apmērā, taču līdz ar aizņēmumiem summa var sasniegt 9,9 miljardus.

Gāzes vada "Ziemeļu straume 2" plānošanai, buvdarbiem un tālākai ekspluatācijai nodibināta kompānija "Nord Stream 2 AG".

Ziņu lente
0