EBU aicina Ukrainu pārdomāt aizliegumu Krievijas pārstāvei piedalīties Eirovīzijas konkursā

© Sputnik / Алексей Филиппов / Pāriet pie mediju bankasПевица Юлия Самойлова
Певица Юлия Самойлова - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mēs ceram, ka situācija tiks atrisināta, lai katra delegācija varētu ierasties Ukrainā un piedalīties Eirovīzijā, informēja Eiropas Raidorganizāciju apvienība, komentējot UDD lēmumu par iespējamo liegumu iebraukt valsts teritorijā konkursa dalībniecei no Krievijas.

RĪGA, 23. marts — Sputnik. Eiropas Raidorganizāciju apvienība (EBU) jautājumā par Ukrainas Drošības dienesta paziņojumu par liegumu iebraukt valstī Eirovīzijas konkursa dalībniecei no Krievijas, aicināja rast risinājumu, informē RIA Novosti.

"Mēs ceram, ka situācija tiks atrisināta, lai katra delegācija varētu ierasties Ukrainā un piedalīties Eirovīzijā," — teikts Eiropas Raidorganizāciju apvienības oficiālajā komentārā, ko saņēmusi aģentūra.

"Eiropas Raidorganizāciju apvienība saprot un ciena Ukrainas likumus, un šis jautājums jārisina varasiestādēm, ar kurām mums kopš jūnija bijis veiksmīgs dialogs," – pastāstīja EBU.

Певица Юлия Самойлова - Sputnik Latvija
Peskovs izslēdz Samoilovas aizstāšanas varbūtību Eirovīzijā

Komentārā teikts, ka iepriekš Ukrainas varasiestādes informējušas EBU par to, ka, atbilstoši pasākuma garam, visi, kas vēlēsies piedalīties Eirovīzijā un neradīs draudus, varēs to izdarīt, un viņu drošība tiks garantēta.

Vēlāk EBU informēja, ka tās rīcībā nav Ukrainas oficiālā paziņojuma par to, ka Eirovīzijas dalībniecei no Krievijas aizliegts iebraukt valstī. 

Trešdien UDD paziņoja, ka tuvākajā laikā pieņems lēmumu par to, vai "Eirovīzijas 2017" dalībniecei no Krievijas Jūlijai Samoilovai tiks dota atļauja iebraukt Ukrainā, ņemot vērā riskus. Liegums iebraukt valstī var tikt dots uz trim gadiem, informēja UDD priekšsēdētāja administrācijas vadītājs Aleksandrs Tkačuks.

Viņš skaidroja, ka, pēc UDD domām, jebkurš lēmums jautājumā par Samoilovas iebraukšanu valstī radīšot negatīvu reakciju gan Krievijā, gan Ukrainā.

Tkačuks informēja, ka UDD radušās bažas par to, ka Krievija paudīs viedokli par "Eirovīzijas" politizāciju Ukrainā, ja Samoilovai tiks aizliegta iebraukšana Ukrainā.

"Ja Drošības dienests tādu lēmumu nepieņems, mēs varam prognozēt, ka tas radīs neapmierinātību mūsu sabiedrības radikāli vai aktīvi noskaņotās proukrainiskās daļas rindās," – norādīja Tkačuks un uzsvēra, ka šī reakcija varētu būt ļoti skarba.

Krievija izdarīs savus secinājumus par piedalīšanos Eirovīzijā pēc konkursa organizatoru sniegtajiem skaidrojumiem situācijā ar Krievijas dalībnieci Jūliju Samoilovu, trešdien informēja Federācijas Padomes spīkere Valentīna Matvijenko.

Politiķe piebilda, ka situācija Ukrainā ir "tik ātri degradējusi", ka ir grūti saskatīt par Samoilovu pieņemtajā UDD lēmumā jebkādu loģiku. Viņa atgādināja, ka konkursa noteikumi dāvā jebkurai Eirovīzijas konkursa dalībvalstij tiesības izvēlēties mākslinieku.

Krievija boikotēs ne tikai "Eirovīziju 2017" Kijevā, bet arī visus turpmākos konkursus, ja dziesmu šova vadība nenostāsies Jūlijas Samoilovas pusē, kam liegta iebraukšana Ukrainā, paziņoja Federācijas Padomes Aizsardzības un drošības komitejas priekšsēdētājs Francis Klincēvičs, un piebilda, ka cerības uz šādu aizstāvību ir ļoti mazas, jo Eirovīzija ir politizēta un angažēta.

Пресс-конференция Иосифа Кобзона - Sputnik Latvija
Josifs Kobzons paudis neapmierinātību ar Krievijas piedalīšanos Eirovīzijā

Iepriekš Ukrainas Drošības dienesta vadītājs Vasilijs Gricaks paziņoja, ka dienests sagatavojis dokumentu par aizliegumu iebraukt valstī Samoilovai. Pirms tam Ukrainas iekšlietu ministrs Pāvels Kļimkins kritizēja Samoilovas dalību konkursā. 2015. gadā dziedātāja apmeklēja Krimu, nesaņemot atļauju, kas, pēc Kijevas domām, esot nepieciešama. Pie tam Eirovīzijas izpilddirektors Jons Ula Sands informēja, ka Eiropas Raidorganizāciju apvienībai nav nekādu pretenziju pret Krievijas delegāciju. 

Iepriekš kļuva zināms, ka Pirmajā kanālā noslēgusies iekšējā izpildītāju un kompozīciju atlase dalībai muzikālajā konkursā "Eirovīzija 2017", un pieņemts lēmums: Krieviju konkursā pārstāvēs Jūlija Samoilova, kuras dziesma Flame Is Burning atstājusi spēcīgāko iespaidu. Samoilova kopš bērnības ir invalīde un pārvietojas riteņkrēslā. 

Pēc tam mediji informēja, ka "Eirovīzijas 2017" dalībniece no Krievijas Jūlija Samoilova, iespējams, netiks ielaista Ukrainā, ja viņa piedalījusies politiskās provokācijās pret Krimu, vakar paziņoja Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks, Augstākās Radas deputāts Antons Geraščenko.

Eirovīzijas uzvarētāja statuete - Sputnik Latvija
Krievija sniegusi komentārus Ukrainas plāniem neielaist valstī Eirovīzijas dalībnieci no Krievijas

Iespēju iebraukt Ukrainā konkursa dalībniecei ir jānosaka Eirovīzijas noteikumiem, žurnālistiem pavēstīja Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs. "Krimā ir pabijuši visi, droši vien nav tādu cilvēku, kuri nav bijuši Krimā. Tas ir pirmkārt. Otrkārt, tas ir starptautisks konkurss, un valstij, kas to organizē, droši vien nāktos sekot konkursa noteikumiem," — Peskovs norādīja.

Ukraina izcīnīja tiesības uzņemt "Eirovīziju 2017" pēc dziedātājas Džamalas uzvaras ar dziesmu "1944" konkursā Stokholmā 2016. gadā. Ukrainas organizatoru komiteja pieņēma lēmumu sarīkot konkursu Kijevā. Konkursa pusfināli notiks 9. un 11. maijā, fināls ieplānots 13. maijā.

Latviju konkursā pārstāvēs grupa Triana Park ar dziesmu Line, kas izcīnīja uzvaru nacionālā konkursa Supernova 2017 finālā.

Ziņu lente
0