Doņecka un Luganska ieviesušas ārējo pārvaldi Ukrainas uzņēmumos

© Sputnik / Сергей Аверин / Pāriet pie mediju bankasDoņecka
Doņecka - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Transporta blokādes rezultātā apstājušies vairāki lieli uzņēmumi Donbasā abās saskares līnijas pusēs. To vidū ir Jenakijevas metalurģiskais kombināts DTR teritorijā un "Krasnodonugoļ" LRT, kas iekļauti ukraiņu uzņēmējam Rinātam Ahmetovam piederošajā "Metinvest"grupā.

RĪGA, 1. marts — Sputnik. Pašpasludinātās Doņeckas un Luganskas Tautas Republikas no 1. marta ieviesušas ārējo pārvaldi visos Ukrainas uzņēmumos to teritorijā, ja šie uzņēmumi nav reģistrēti DTR un LTR. Šādu lēmumu pieņēmusi republiku vadība, atbildot uz Donbasa transporta blokādi, informē RIA Novosti.

Janvāra beigās grupa Ukrainas bijušo militārās operācijas dalībnieku un vairāki Ukrainas Augstākās Radas deputāti bloķēja dzelzceļa kravu pārvadājumu satiksmi ar Kijevas nekontrolētajām Donbasa teritorijām. Viņi paziņojuši, ka, pēc viņu domām, jebkāda tirdzniecība ar pašpasludinātajām republikām ir nelikumīga un visi kravu pārvadājumi — kontrabanda.

Глава ДНР Александр Захарченко на пресс-конференции в Донецке - Sputnik Latvija
DTR vadība informē par ārējās pārvaldes ieviešanu Ukrainas uzņēmumos Donbasā

Blokādes rezultātā traucētas antracīta grupas ogļu piegādes, kas tiek iegūtas Kijevas nekontrolētajās Donbasa teritorijās. Rezultātā Ukrainas valdība ārkārtas sēdē pieņēma lēmumu izsludināt ārkārtas stāvokli enerģētikā un veikt pasākumus resursu ekonomijas apsvērumu dēļ, turklāt vairāki uzņēmumi bija spiesti apturēt ražotnes.

Pirmdien pašpasludinātās Doņeckas Tautas Republikas vadītājs Aleksandrs Zaharčenko un Luganskas Tautas Republikas galva Igors Plotņickis kopīgajā paziņojumā norādīja, ka Luganska un Doņecka pārtrauks ogļu piegādes uz Ukrainu, ja aktīvisti turpinās Donbasa dzelzceļa blokādi, kā arī tiks ieviesta ārējā pārvalde visos Ukrainas jurisdikcijā esošajos uzņēmumos, kas darbojas DTR un LTR teritorijā.

Pašpasludināto republiku ultimāts

Transporta blokādes rezultātā apstājušies vairāki lieli uzņēmumi Donbasā abās saskares līnijas pusēs. To vidū ir Jenakijevas metalurģiskais kombināts DTR teritorijā un "Krasnodonugoļ" LRT, kas iekļauti ukraiņu uzņēmējam Rinātam Ahmetovam piederošajā "Metinvest"grupā.

"Darbu apturējis Jenakijevas metalurģiskais kombināts un vairāki citi uzņēmumi, kuru darbība ir jāatjauno. Ja tie nepārreģistrēsies līdz trešdienai, tie visi pilnībā pāries mūsu kontrolē. Tas attiecas arī uz stadioniem un viesnīcām," — preses konferencē informēja pašpasludinātās Doņeckas Tautas Republikas vadītājs Aleksandrs Zaharčenko.

Pirmdien ārkārtas sēdēs DTR un LTR parlamentu deputāti pieņēma atbilstošus grozījumus likumdošanā. Tie ļauj ieviest ārējo pārvaldi Ukrainas jurisdikcijā esošajos uzņēmumos, kuri nereģistrēsies republiku teritorijā līdz 1. martam.

DTR un LTR informēja, ka tiek veidoti štābi, kuru uzdevums būs kontrolēt ārējās pārvaldes ieviešanu Ukrainas jurisdikcijā esošajos uzņēmumos. LTR uzsvēra, ka uzņēmumu darbinieki saglabās savas darba vietas.

"Izveidotais štābs neplāno noturēt uzņēmumus "virs ūdens", bet gan sekmēt to tālāko attīstību un pārorientēšanos uz Krieviju," — paskaidroja LTR Tautas padomes priekšsēdētājs Vladimirs Degtjarenko.

Kijevas un blokādes organizatoru reakcija

Doņeckas Tautas Republikas (DTR) vadītājs Aleksandrs Zaharčenko - Sputnik Latvija
Donbass: ar blokādi galā tiksim, taču Kijevai nāksies aizmirst apkuri

Tirdzniecības blokādes organizatori nekavējoties informēja, ka neplāno pārtraukt akciju. Gluži otrādi, viņi plāno "paplašināt blokādes ģeogrāfiju".

"Blokādes štābs aicina Ukrainas patriotus ierasties, lai atbalstītu redušu garnizonus un plāno nekavējoties paplašināt blokādes ģeogrāfiju, bloķējot pēdējās trases, kurās vēl pastāv asiņainās tirdzniecības straumītes," — ziņoja tirdzniecības blokādes aktīvistu štābā.

Kijevā pašpasludināto republiku ultimāts nosaukts par mēģinājumu iesaldēt konfliktu Donbasā. Ukrainas valdība uzskata, ka ogles, kas tiek iegūtas Kijevas nekotrolētajās teritorijās, pieder Ukrainai un uz tām šantāžu attiecināt nav iespējams.

"Viņi patlaban izmanto iesaldētā konflikta scenāriju un atkārto Piedņestras scenāriju Donbasā. Kas no tā cietīs? Ukraina un ukraiņi," — paziņoja Ukrainas premjerministrs Vladimirs Groismans.

Īslaicīgi okupēto teritoriju lietu ministrijā brīdināja, ka pret Ukrainas uzņēmumu vadītājiem, kuri piekritīs DTR un LTR valdību uzsāktajai "nacionalizācijai" tiks ierosinātas krimināllietas "par terorisma finansēšanu".

"Diemžēl, domājams, ja šie draudi tiks īstenoti (par "nacionalizāciju" — red.), to nākotnē gaidāma pilnīga iznīcība. Otrkārt, gribu vērsties pie šo uzņēmumu vadības, lai tā paturētu prātā: tādu darbību saskaņošanas un īstenošanas gadījumā šo uzņēmumu vadītāji personīgi tiks sauti pie kriminālatbildības," — paziņoja īslaicīgi okupēto teritoriju lietu ministra vietnieks Georgijs Tuka.

Savukārt vairāku DTR un LTR teritorijās esošo uzņēmumu vadītāji ir informējuši, ka strādās tikai Ukrainas likumdošanas laukā.

"Kompānija strādāja, strādā un turpinās darbu tikai Ukrainas likumdošanas ietvaros. Tas ir mūsu princips, kas tiek izmantots visus šos gadus un, es domāju, tiks izmantots turpmāk," — informēja Ukrainā lielākās privātās energokompānijas DTEK ģenerāldirektors Maksims Timčenko.

Uzņēmumu "nacionalizācijas" perspektīvas un sekas

Savukārt Kijevas pārstāve Ukrainas lietu politiskajā apakšgrupā Olga Aivazovska paziņoja, ka DTR un LTR valdību ieviestā ārējā kontrole Ukrainas jurisdikcijā esošajos uzņēmumos ietekmēs pārrunu procesu jautājumā par konflikta noregulēšanu Donbasā.

"Ja notiks Ukrainas uzņēmumu nacionalizācija okupētajās teritorijās, tas negatīvi ietekmēs pārrunas Minskā. Ukraina zaudēs juridisko kontroli pār uzņēmumiem, turklāt situācija ietekmēs uzņēmumu darbiniekus. Jebkura nacionalizācija ir signāls par konflikta potenciālo iesaldēšanu," — pauda Aivazovska.

Donbasa pārstāvji paskaidrojuši, ka lēmums par ārējās kontroles ieviešanu Ukrainas uzņēmumos pieņemts piespiedu kārtā. Primārais uzdevums ir to darbības atjaunošana un darba vietu saglabāšana. Pēc DTR vadītāja Aleksandra Zaharčenko domām, šim mērķim būs vajadzīgi aptuveni divi mēneši.

Doņeckas Rūpniecības un tirdzniecības ministrijā informēja, ka uzņēmumus izdosies pārorientēt no Ukrainas tirgus uz Krievijas Federācijas tirgiem. Turklāt visu uzņēmumu — nerezidentu pārņemšana republiku jurisdikcijā paplašinās DTR ārējos tirdznieciskos sakarus.

"Neskatoties uz grūtībām ar republiku politisko atzīšanu, mūsu uzņēmumi visai sekmīgi sadarbojas ar tuvējām un tālajām ārvalstīm. Pēc būtības, ražotāji jau vairāk nekā pirms diviem gadiem sāka aiziet no Ukrainas noieta tirgus par labu citām valstīm. Šajā jomā ir zināma pieredze gan valstij, gan uzņēmēju aprindām," — atzīmēja DTR rūpniecības un tirdzniecības ministra vietas izpildītājs Aleksejs Granovskis.

Politiķis piebilda, ka patlaban republika eksportē vairāk nekā 50 grupu preces, kuru vidū ir vieglās, pārtikas, ķīmijas, farmaceitiskās rūpniecības un metalurģijas produkcija.

Porošenko - Sputnik Latvija
Porošenko vēlas atcelt sankcijas pret Krieviju un organizēt referendumu par dalību NATO

2014. gada aprīlī Ukrainas valdība sāka militāru operāciju pret pašpasludinātajām Luganskas un Doņeckas Tautas Republikām — tās deklarēja neatkarību pēc valsts apvērsuma Ukrainā 2014. gada februārī. ANO rīcībā esošie dati liecina, ka konfliktā bojā gājuši vairāk nekā 9 tūkstoši cilvēku.

Jautājums par situācijas noregulēšanu Donbasā tiek apspriests arī kontaktu grupas sēdēs Minskā. Kopš 2014. gada septembra tā pieņēmusi trīs dokumentus, kas reglamentē spriedzes mazināšanas pasākumus. Taču arī pēc pamiera vienošanās konfliktā iesaistīto pušu starpā norit apšaudes.

Ziņu lente
0