Samanta Pauere pastāstījusi par attiecībām ar "labo draugu" Čurkinu

© REUTERS / Andrew KellyVitālijs Čurkins un Samanta Pauere ANO Drošības Padomē. Foto no arhīva
Vitālijs Čurkins un Samanta Pauere ANO Drošības Padomē. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijusi ASV pastāvīgā pārstāve ANO Samanta Pauere veltījusi rakstu Vitālijam Čurkinam – "draugam, Krievijas vēstniekam", kurš priekšlaicīgi miris Ņujorkā 20. februārī.

RĪGA, 26. februāris — Sputnik. Bijusi ASV pastāvīgā pārstāve ANO Samanta Pauere veltījusi savām attiecībām ar Krievijas pārstāvi ANO Vitāliju Čurkinu rakstu avīzē The New York Times ar nosaukumu "Mans draugs, Krievijas vēstnieks", kurā nodēvējusi Krievijas diplomātu par "labu draugu" un vienu no efektīvākajiem diplomātiem pasaulē.

Samanta Pauere bija ASV pastāvīgā pārstāve ANO kopš 2013. gada līdz brīdim, kad pie varas nāca ASV prezidents Donalds Tramps. Pēdējos gados viņa bija viena no galvenajiem KF vēstnieka ANO Čurkina pretiniekiem, kurš "neliekuļoti aizstāvēja" Krievijas prezidenta Vladimira Putina darbības Ukrainā un Sīrijā.

"Vitālijs bija talantīgs stāstnieks ar lielisku humora izjūtu, labs draugs un viena no labākajām cerībām, kas bija ASV un Krievijai sadarbības jomā. Esmu sāpju sagrauzta par viņa nāvi," — uzrakstīja Pauere.

Pauere paudusi nožēlu sakarā ar to, ka viņas līdzjūtības vārdi sakarā ar Čurkina nāvi tika uztverti kā " Krievijas agresijas pieņemšana".

Постоянный представитель России при ООН Виталий Чуркин - Sputnik Latvija
"Neļausim apvainot Krieviju": spilgtākās Vitālija Čurkina frāzes

Pauere atzinās, ka drīz pēc viņas ierašanās Ņujorkā viņas priekšgājēja Sjūzena Raisa viņu brīdinājusi: "Lūdzu, pielieciet visus spēkus, lai izveidotu labas attiecības ar Čurkinu. Viņš padarīs jūs traku, bet jūs būsiet vajadzīgi viens otram." "Vitālijs bija Krievijas Federācijas vēstnieks Apvienoto Nāciju Organizācijā sešus gadus un diplomāts gandrīz četrdesmit gadus" — viņapavēstīja. Politiķe atgādināja, ka Krievijas Federācijai ANO Drošības padomē ir veto tiesības, kas ļauj bloķēt jebkuru lēmumu, un viņai bija vajadzīgs Čurkina atbalsts, piemēram, Miera sargu nosūtīšanai vai sankciju noteikšanai pret atsevišķām privātpersonām vai valstī.

Neskatoties uz visām domstarpībām, "izdevās atrast veidu, lai uzklausītu vienam otru un saskatītu otras puses prioritātes ". "Tiklīdz mums rādās plāns, citas valstis pievienojās, uzskatot, ka arī tās spēs atrast saskares punktus, ja mums tas ir izdevies," — skaidroja Pauere.

Čurkins arī atbalstīja divpusējās attiecības starp mūsu valstīm (ASV un Krieviju — red.), norāda Pauere.

"Neskatoties uz mūsu valstu attiecību straujo pasliktināšanos, ko mēs novērojām, mums personīgi bija daudz kopīga. Mums patika sports, un vienīgā reize, kad es nevarēju sazvanīt Vitāliju, bija brīdī, kad Krievija cīnījās par olimpisko medaļu," — teica viņa.

ASV pastāvīgā pārstāve ANO Samanta Pauere. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
ASV pastāvīgā pārstāve ANO nosauca Krievijas darbības Sīrijā par "barbarismu"

Pauere pastāstīja, ka viņi kopā apmeklējuši hokeja un tenisa spēles, reiz — pat teātri, ko mīlēja diplomāts un viņa sieva Irina. Pauere atzinās, ka reiz uzaicinājusi Čurkinu apmeklēt mūziklu "Jautrā māja" par LGBT kopienu, kā arī iepazīstināja viņu ar seriālu "Amerikāņi" par padomju spiegiem ASV aukstā kara gados. Viņš to nosauca par "mazliet smieklīgu", taču, šķiet, skatījās ar interesi, viņa atceras.

Čurkins bija viņas vienīgais kolēģis, kuru viņa uzaicinājusi kopā ar sievu Irinu maltītē par godu Pateicības dienai viņas vecāku mājā netālu no Ņujorkas. Vienā no viņu pēdējām tikšanās reizēm Pauere, pēc viņas teiktā, piedāvājusi politiķim pēc aiziešanas pensijā kopīgi lasīt lekcijas studentiem.

"Visa Vitālija profesionālā dzīve bija veltīta viņa valsts, tās kultūras un tradīciju aizsardzībai. Lai gan viņš nekad nav bijis vienisprātis ar mani par Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, man likās, ka viņš augstu vērtēja Putina paveikto Krievijas nozīmes atjaunošanos pasaules arēnā, tomēr dotu priekšroku miermīlīgām metodēm," — rakstīja Pauere.

"Viņu, visticamāk, aizstās ar kādu, kurš nebūs gatavs piekrist kompromisam, kas neapšaubāmi mazinās ANO iespējas nodrošināt mieru un drošību, un vēl vairāk pasliktinās Krievijas un ASV attiecības," — viņa sacīja.

"Laikā, kad diplomāti Ņujorkā nāca un gāja, bija viena figūra — Vitālijs Čurkins, spēkavīrs, gādīgs draugs un Krievijas valsts aizstāvis, ko viņš dievināja un centās panākt, lai ar to varētu lepoties. Ja mums nāksies atkal panākt mūsu valstu attiecību atgriešanos globālo draudu risinājuma gultnē, tas nenotiks tāpēc, ka amerikāņi ir atkāpušies no saviem principiem, bet tāpēc, ka mēs stingri pieturamies pie sava viedokļa, taču nezaudējam cilvēcīgu attieksmi pret tiem, kam mēs nepiekrītam," — noslēgumā piebildusi Pauere.

Ziņu lente
0