Krievija zaudējusi strīdā ar PTO par cūkgaļas importu no Eiropas

© Foto : pixabay.com / HansCūkas. Foto no arhīva
Cūkas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienība vērsās PTS jautājumā par liegumu cūkgaļas importam Krievijā, ko ieviesa Krievijas varasiestādes, ņemot vērā Ārfikas cūku mēra epidēmiju, kas plosās Austrumeiropā.

RĪGA, 24. februāris — Sputnik. Pasaules Tirdzniecības organizācija (PTO) noraidījusi Krievijas apelāciju organizācijas lēmumam, ar kuru par nelikumīgu atzīts KF liegums cūkgaļas un cūkkopības produkcijas importam no Eiropas Savienības, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz aģentūru Reuters.

Cūku audzēšanas komplekss. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Dārgs strīds PTO: Krievija un ES turpina tiesāties cūkgaļas dēļ

25. septembrī Krievija apstrīdēja Pasaules Tirdzniecības organizācijas šķīrējtiesnešu grupas lēmumu, kura atzina, ka Krievijas ieviestie ierobežojumi dzīvu cūku un cūkgaļas importam no ES valstīm, izņemot Latviju, ir pretrunā PTO normām.

No 2014. gada 30. janvāra Rosseļhoznadzor ir aizliegusi cūkkopības produkcijas ievešanu Krievijā no ES valstīm līdz brīdim, kad tiks saņemtas Eiropas Komisijas drošības garantijas. Lēmums tika pieņemts pēc tam, kad ĀCM uzliesmojums tika fiksēts Lietuvā. Februāra vidū vēl viens perēklis tika konstatēts Polijā.

Pērnruden Krievijas Ekonomiskās attīstības ministrija informēja, ka nepilnu divu gadu laikā Baltijas valstīs un Polijā reģistrēti aptuveni 2,5 tūkstoši ĀCM infekcijas perēkļu.

"Epizootiskā situācija joprojām pasliktinās, un tas liecina par ES kompetento dienestu veikto pasākumu neefektivitāti perēkļu likvidēšanai un atbilstošas aizsardzības nodrošināšanai," — uzsvēra Ekonomiskās attīstības ministrijā.

Tomēr ES aizliegumu nosauca par neproporcionālu un nosūtīja pieprasījumu PTO ar lūgumu izveidot ekspertu grupu ar mērķi atrisināt strīdu jautājumā par Krievijas ieviesto aizliegumu cūkkopības produkcijas ievešanai no ES valstīm.

Cūkām Latvijā draud briesmas

Daļā Latvijas teritorijas izsludināta ārkārtas situācija sakarā ar ĀCM izplatību mājdzīvnieku novietnēs. Ārkārtas stāvoklis darbojas Krimuldas, Ādažu un Salaspils novados un ilgs līdz 17. aprīlim.

Свиньи в клетке - Sputnik Latvija
ĀCM skartā Salaspils ferma varētu saņemt kompensāciju 800 000 eiro apmērā

Kopš gada sākuma notikuši jau divi ĀCM uzliesmojumi lielās saimniecībās. Vairāk nekā 5 tūkstošus dzīvnieku nācās likvidēt saimniecībā "Rukas" Krimuldas novadā, aptuveni 10 tūkstoši cūku iznīcināti "Bunču" fermā Salaspils novadā. Latvijas Pārtikas un veterinārā dienesta vadītājs Māris Balodis pieļāva iespēju, ka pēc šiem gadījumiem Eiropas komisija noteiks ierobežojumus cūkgaļas eksportam no Latvijas.

Āfrikas cūku mēris (Āfrikas drudzis, Montgomerija slimība) — ļoti lipīga vīrusu slimība, ar ko slimo tikai visu sugu un vecuma grupu cūkas. Pirmo reizi tā tika reģistrēta 1903. gadā Dienvidāfrikā. Cilvēkus un citu sugu dzīvniekus slimība neapdraud, taču vietās, kur tā konstatēta, nākas iznīcināt mājas cūkas, tāpēc slimības uzliesmojumi nodara ievērojamu ekonomisko kaitējumu cūkkopjiem. Infekcijas perēkļa konstatēšanas gadījumā tiek iznīcinātas visas cūkas 20 km rādiusā no tā.

Ziņu lente
0